Insändare: Föreningen Wilenius båtvarv spelades ut på förhand

Åsikterna är många men beslutet är fattat om hur varvsområdet på västra åstranden ska utvecklas.
21.12.2022 14:14 UPPDATERAD 21.12.2022 17:30
Träbåtsdagen på Wilenius båtvarv 4.9 var en av sommarens höjdpunkter bland evenemangen i Borgå. Den tillhörande utställningen gav också en ny insikt om vilken fin och stor båtbyggartradition staden haft.
Det är därför med förstämning jag läser att stadsutvecklingsnämnden gått på tjänstemännens linje och avslutat en unik kulturtradition. Inget fel på Telakka Porvoos plan, om bara projektet flyttat hundra meter söderut och lämnat varvet intakt.
Så här ser det ut utifrån. Tjänstemännen – Hällström, Mollgren, Partanen, Söyrilä nämns i beredningen - har startat ett anbudsförfarande utgående från sin egen till synes politiska agenda, och på ett konstlat sätt kopplat ihop gästhamnen med varvet. I praktiken har föreningen Wilenius båtvarv spelats ut redan på förhand.
När jag läser Kristel Pynnönen Anderssons kommentar om juridik i ryggmärgen blir jag ytterligt beklämd. Det tyder på att nämnden ställts inför ett juridiskt spörsmål och missat sin uppgift att se på helheten och värna om stadens kulturhistoria. Nämnden borde ha gjort upp riktlinjer för anbudsförfarandet. Vad gör vi med en stadsutvecklingsnämnd som agerar gummistämpel för tjänstemännen? Stadsstyrelsens ordförande Mikaela Nylander fick ta till Östnylands insändarsidor den 12.12. Någonting stämmer inte här. Vem har tappat bort eller ignorerat utlåtandet från Borgå museum?
I Pansio i Åbo finns ett fenomenalt område där restauranger och småbåtshamn lever tillsammans med riktig varvsverksamhet, Sjökvarteret i Mariehamn dito, i Dalsbruk finns en ypperlig gästhamn som samsas med de gamla masugnarna. Ålands sjöfartsmuseum med Pommern är i en klass för sig. Var nyligen där och testade att sy segel. En tradition som man aktivt upprätthåller. Lovisa sjöfartsmuseum med Österstjärnan är också en pärla. 
Borgå? Borgå kan aldrig bli en gästhamn i klass med Finlands Saint-Tropez d.v.s. Nagu, men kombinationen varv och gästhamn hade kunnat bli en vinnare. Det hade förresten också stationsområdets ångmaskinsverksamhet kunnat bli, men det rann väl ut i stadsplanerings kvicksanden. På Åland finns ett fint dragplåster i denna genre. Kultändare, pärtmaskiner och en vinddriven ekologisk ramsåg!
Det går aldrig att skapa något genuint från noll. Resultatet blir vanligen plastiga temaparker eller minigolfbanor med ölkranar. Man kan bara hoppas att vi ännu får se träbåtar och något historiskt i Borgå å, vilket också betonades på ledarplats i Östnyland den 16.12. Medlemmarna i stadsutvecklingsnämnden som röstade för Telakka Porvoo Borgå får ställa sig vid skampålen. Kanske en ny turistattraktion?
Pontus Mattsson, Borgå

ANDRA LÄSER