Bicca Olin: Translagen - hur lågt får man sjunka?

När den nuvarande regeringen tillträdde för fyra år sedan var förhoppningen stor att translagen skulle förnyas. Nu, tre månader före riksdagsvalet, ligger lagförslaget fortfarande på bordet. Skamligt, tycker dagens kolumnist.

17.01.2023 06:16
Då regeringsförhandlingarna 2019 med Rinne vid rodret tog plats, följde jag olika viktiga ämnen med stor iver, förväntningar och spänning. En av de diskussioner som berörde mej mest gällde lagen om korrigering av juridiskt kön, också känd som translagen. 
Vid tidpunkten för regeringsförhandlingarna var den gällande lagen redan hopplöst ur tiden och människorättsvidrig, vilket Finland också fått tillsägelser om internationellt. Enligt gällande lagstiftning måste en transperson som vill korrigera sitt juridiska kön bland annat gå igenom en rad olika behandlingar, läkarkontroller och få bevis på att hen är steril innan den juridiska korrigeringen kan genomföras. Den nuvarande lagstiftningen tar inte heller i beaktande minderårigas rättigheter.
Efter valet 2019 såg det först ljust ut för den nya translagen – flera liberala partier skulle sitta i regeringen och valrörelsen hade inte aktivt tagit ställning emot lagen. Tvärtom hade massor av kandidater och invalda riksdagsledamöter uttalat sitt stöd för en ny, uppdaterad och människorättsvänlig lag, som skiljer åt juridisk och medicinsk process för könskorrigering.

ANDRA LÄSER