Polisen om Brändögisslan: Pojken hotades med vapen och bands fast i ett träd i Sibbo

54-åringen hotade den 9-åriga pojken med vapen och tvingade in honom i sin bil. Pojken var fastbunden med buntband men kunde fly och hittades vid en väg i Sibbo. Helsingforspolisen har nu gett mer information om hur det ska ha gått till då en man misstänks ha tagit ett barn som gisslan på Brändö.

Kidnappningen av en 9-årig pojke i Brändö för en dryg vecka sedan har väckt stor uppståndelse. Nu presenterar polisen ny information om fallet. Huset på bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra.
Anna Svartström
04.05.2022 15:00 UPPDATERAD 04.05.2022 15:02
En 54-årig man häktades för en dryg vecka sedan misstänkt för tagande av gisslan i Helsingforsstadsdelen Brändö. Offret är en 9-årig pojke. Polisen säger sig nu ha en bild av hur de dramatiska händelserna gått till.
Pojken har berättat för polisen att 54-åringen hotade honom med vapen och tvingade in honom i en bil. Barnet var på väg från hemmet till skolan, och bilen stod parkerad vid vägrenen.
Mannen körde sedan bort från Brändö och ska senare ha stannat för att binda fast pojken med buntband, och täckte samtidigt över hans ansikte med tyg och tejp.
Polisen har i sin utredning kommit fram till att den misstänkta personen körde till Sibbo och lämnade pojken i skogen. Där band han fast barnet i ett träd, skriver polisen i ett pressmeddelande på onsdagen.
När 54-åringen åkte ifrån platsen lyckades barnet komma loss trots buntbanden och tog sig till en intilliggande väg där en utomstående person hittade honom. Det skedde vid 13-tiden. Pojken försvann lite i 9 på morgonen.
Enligt kriminalkommissarie Marko Forss verkar det som att pojken inte var fastbunden i skogen en särskilt lång tid. Innan det hade den misstänkta gärningspersonen åkt runt med pojken i bilen.
Forss berömmer pojken, inte minst med tanke på hans unga ålder.
– Han har handlat exceptionellt modigt och handlingskraftigt. Det har varit en skrämmande situation, som säkert för många vuxna också skulle kännas rå, men han har inte blivit paralyserad utan agerat och kommit loss och fått hjälp, säger Forss.
Det finns i alla fall ännu inga ögonvittnen till kapningen. Polisen har heller inte kommit över vapnet.
Forss säger att 9-åringen kunnat redogöra för händelseförloppet tydligt och konsekvent och så att uppgifterna stämmer överens med det som polisen hittills fått fram under förundersökningen.

"Ekonomisk vinning"

Den misstänkta mannen nekar att han skulle ha gjort sig skyldig till gärningen och har inte heller velat berätta för polisen om det skedda. Han greps några timmar senare den aktuella fredagseftermiddagen. Marko Forss vill inte uppge hur det gick till.
Polisen misstänker att mannen agerat planerat och haft ekonomisk vinning som sitt motiv. Föräldrarna fick, strax efter att pojken tagits som gisslan, ett utpressningsmeddelande. Det skickades från pojkens telefon.
– Det handlar inte om en slumpmässig kidnappning från gatan utan den misstänkta har enligt våra uppgifter planerat detta och med avsikt att rikta gärningen mot just denna pojke.
Någon lösensumma har inte betalats, enligt Forss.
HBL har tidigare skrivit att den häktade 54-åringen har en lång brottshistoria med bland annat dråp och flera bedrägerier på sitt konto.

Ytterst ovanligt fall

Händelsen är mycket ovanlig påpekar Marko Forss. Det finns fall där barn har lockats in i en bil för att kanske utsättas för sexualbrott, och ibland sker bortförande av barn i vårdnadstvister.
– Men nu handlar det om en helt utomstående person som misstänks ha tagit barnet som gisslan mitt på dagen, eller på morgonen, på väg till skolan. Jag påstår inte att det är det första fallet i Finland, men inte finns det många av dem.
Det inträffade har väckt mycket diskussion. Forss säger sig förstå att folk kan känna en oro och känsla av otrygghet, och kanske mer ju närmare händelseplatsen man bor.
– Men utifrån detta fall skulle jag inte dra slutsatser om att det är här ett fenomen som skulle bli mer allmänt. Det finns inget som skulle tyda på en ökad risk för att falla offer för ett brott som detta.
Den 9-åriga pojken som polisen misstänker togs som gisslan kom själv loss . Helsingforspolisen berömmer honom för exceptionellt mod och efterlyser information om hans ryggsäck som kom bort under händelserna.
Polisen efterlyser fortsatt tips om den gråa Mercedes Benz-bil som mannen ska ha rört sig med. Nu intresserar observationer från östra Helsingfors och Sibbo mellan klockan 9 och 15 fredagen den 22 april.
Mannen ska ha burit en gul jacka av arbetstyp, som han senare böt till en annan. Observationer om detta samt om en blå ryggsäck som stulits från pojken önskas också.
Den man som häktats som misstänkt för gärningen rörde sig med en sådan här Mercedes Benz-bil. Polisen vill gärna ha observationer om bilen som rörde sig i Östra Helsingfors och Sibbo fredagen den 22 april.
Förundersökningen fortsätter. Tid att väcka åtal finns till juli.
Artikeln har uppdaterats med kommentarer av kriminalkommissarie Marko Forss.
Läs också: Mannen på Brändö har dömts för dråp och bedrägerier