Mångfalden ökar i Kråkö sandgrop

Rudus program för att öka mångfalden i naturen har gett resultat. Dessutom verkar åkergrodan ha fattat tycke för sina nya pölar i sandgropen.

FORSKARE. Jarmo Saarikivi letar efter grodyngel i en pöl i Kråkö sandgrop våren 2015. Nu uppger Rudus att deras mångfaldsprogram verkar ha gett resultat.
Gropen ingår i Rudus Lumo-program som siktar på att öka på naturens mångfald där företaget har verksamhet. Tanken är att marktäkter kan skapa unika miljöer samtidigt som de uppfyller sin samhälleliga uppgift.
Den planen verkar ha fungerat åtminstone i Kråkö sandgrop där naturen sakteligen tog över efter att sandtaget lämnades för ett fyrtiotal år sedan.
Östnyland besökte Kråkö sandgrop för ett år sedan när forskaren Jarmo Saarikivi höll på att studera djurlivet i området. Gropen är inte bara full av huggormar, snokar grodor och fåglar. Då kämpade Saarikivi också med den ovanliga åkergrodan som valt att para sig i en pöl som finns i sandtaget och som därmed hindrade företaget från att jobba i gropen. För att få grodorna att flytta på sig skapade man artificiella parningspölar för dem lite längre bort.
Då, efter två år, hade de dyrbara grodorna inte tänt på sina nya hem. De verkade envist stanna kvar. Nu verkar det ändå annorlunda. Rudus skriver i ett pressmeddelande att pölarnas vatten blivit bättre och att omständigheterna är ypperliga. Saarikivi har märkt att grodorna också har ynglat av sig i sina nya hem.
Utöver det har naturen uppvisat ett stort mångfald, meddelar bolaget. Flera skyddade arter, som bred kärrtrollslända och citronfläckad kärrtrollslända, finns i området och börjar snart flyga. Bägge är skyddade enligt ett EU-direktiv.
Också ovanliga växter lever här, som backglim, där den ovanliga insekten ljusringad backglimsäckmal trivs.