Räddningsdirektören: Tidigare skrattade man åt Finland för att vi hade så många reservister och för att vi envisades med skyddsrum – nu skrattar man inte längre

Det finns omkring 54 000 skyddsrum i landet.Under de senaste femtio åren har intresset för dem varit svalt, men läget i Europa har fört med sig ett ökat intresse för att skyddsrummen ska vara trygga att ta i bruk vid behov. 

Anders Hurmerinta är en av dem som inspekterar skyddsrum i östra Nyland. Han kollar bland annat att lyckorna för fönstren, i de skyddsrum där det finns fönster, är tillräckligt täta. 
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
03.02.2023 16:50
Lysrören i taket lyser upp det drygt sextio kvadratmeter stora rummet och framför fönstren finns tjocka, täta stålluckor. Alla ventiler är ordentligt åtdragna och den bastanta dörren stängd när inspektör Anders Hurmerinta skapar ett övertryck i skyddsrummet. Hurmerinta gör ett täthetstest för att kolla att det inte finns läckor som kan släppa in radioaktiva partiklar i skyddsrummet samt att det är funktionsdugligt överlag.
Man känner pressen mot trumhinnan när trycket i rummet stiger, men efter en stund känns det helt normalt igen.
– Enligt föreskrifterna i detta typs skyddsrum ska det ta minst tjugo sekunder för trycket att utjämnas. Här tog det nästan två minuter, säger Hurmerinta och ger godkänt för den delen av inspektionen. 

ANDRA LÄSER