Polisen vill höja felparkeringsavgiften

Polisen i östra Nyland föreslår en höjning av felparkeringsavgiften i bland annat Sibbo och Borgå. Sibbos utlåtande till förslaget behandlades på måndagen.

Felparkerade bilar är ett problem på många håll. Därför vill polisen höja felparkeringsavgiften bland annat i Sibbo.
28.02.2023 07:46 UPPDATERAD 28.02.2023 07:51
I nuläget är felparkeringsavgiften i Sibbo, Tusby och Nurmijärvi 40 euro. Men på grund av det stora antalet anmälningar om felparkerade bilar och de många felparkeringsavgifterna som redan nu skrivs ut i kommunerna vill polisen få till stånd en skärpning bland bilisterna genom att höja felparkeringsavgiften till 50 euro.
I Borgå och i Kervo är felparkeringsavgiften redan nu 50 euro. I Hyvinge, Träskända och stora delar av Vanda är den 60 euro och i Dickursby i Vanda hela 80 euro. Polisen i östra Nyland anser det vara motiverat att höja felparkeringsavgifterna i alla de här kommunerna och ber kommunerna om utlåtanden om planerna. Sibbos utlåtande behandlas i kommunstyrelsen på måndag.
Enligt polisen leder det omfattande byggandet av speciellt små bostäder till parkeringsproblem. Då byggbolagen bygger endast minimiantalet parkeringsplatser vid nybyggen finns det inte parkeringsplatser på husbolagens områden för alla som bor där. På många håll finns det dessutom inte tillräckligt med lagliga parkeringsmöjligheter längs med gatorna i närheten.

ANDRA LÄSER