Branden i Eltete släckt - alert personal hindrade elden att spridas

Räddningsverket i Östra Nyland berömmer de anställda på Eltete för den effektiva

primärsläckning de utförde innan brandkåren hann på plats.

Räddningspersonal vid branden i Eltetes industrihall i Lovisa.
24.01.2023 08:15 UPPDATERAD 24.01.2023 12:26
I släckningsarbetet deltog cirka femton brandbilar från olika håll i Östra Nyland, Pyttis och Kotka. Även en polisbil sågs utanför den stora industrihallen vid Petersgatan 173 i Tessjö. De första brandbilarna var på plats redan före klockan 8, och släckningsoperationen var slutförd redan före klockan. 9.
– Personalens insatser blev helt avgörande, säger jourhavande brandmästare Ilkka Eskelinen. Utan det inledande släckningsarbetet skulle vårt jobb har försvårats betydligt.
Uppenbarligen hade det samlats ovanligt mycket rykande material på ett ställe i den rökkanal som leder upp mot industrihallens tak. Lyckligtvis hann elden inte spridas på själva taket.
– Vårt arbete underlättades också av att industrihallens strukturer var moderna och ändamålsenligt byggda ur brandskyddsperspektiv, säger Eskelinen.

Lyftkranen väckte frågor

Räddningsverket riggade också upp en jättelik lyftkran därifrån man ändå inte sprutade vatten ner mot taket, vilket konfunderade både en del anställda och närvarande journalister. Men det visade sig att räddningsverket behövde kranen för att med hjälp av värmekamera kunna fastställa att branden inte spridits.
– Risken finns alltid att det pyr osynligt någonstans i takstrukturerna eller vindsutrymmena, säger Eskelinen. Enligt de första rapporterna trodde vi att branden hade spridits på taket.
– Med hjälp av kranen kom vi dessutom åt takluckorna för att också den vägen kunna försäkra oss om att det inte pyrde någonstans.
Den höga lyftkranen väckte frågor medan släckningsarbetet pågick.
Företaget Eltete är mest känt för sina kartongförpackningar, byggnadsmaterial och skärmväggar. Vd Nina
Lökfors gläds åt att ingen människa skadades under eldsvådan.
– Inte heller uppstod några omfattande materiella skador, säger Lökfors. I den här industrihallen förvarar vi huvudsakligen material för olika kartongprodukter.
Några kortare produktionsstopp kan man ändå vänta sig, beroende på hur snabbt försäkringsinspektörerna lyckas granska byggnaden.

ANDRA LÄSER