Fråga inte om jag är gravid

Även om man ibland menar väl med sin kommentar kan det göra ont och sätta spår som leder till stora komplex.

Det första vi ser när vi möter en människa är utseendet. Kanske är det också därför vi verkar tro oss ha rätten att kommentera varandras utseende eftersom utseendet är exponerat för omvärlden. Förut var det inte något jag tänkte på, det har alltid varit en självklarhet att kommentera och bli kommenterad. Men de senaste åren har jag börjar reflektera mer över det och undra varför vi egentligen gör det och varför vi tror oss ha rätten att göra det.
Jag är kvinna och som kvinna finns det alltid en kommentar jag är rädd att få; ”Är du gravid?” Denna fråga är otroligt laddad, men det finns så många människor som inte verkar förstå det. Att få frågan om man är gravid när man inte är det är fruktansvärt. Inte nog med att tanken på om man har blivit tjock börjar snurra är frågan otroligt känslig av andra orsaker. Tänk om du ställer frågan till någon som har försökt i flera år att bli gravid, men inte lyckats eller att man har fått beskedet att man aldrig kommer bli gravid. Att då få den frågan känns som en käftsmäll och gör ont. Även om man inte har fått det beskedet kan frågan göra ont och i värsta fall vara triggande.
Även om man ibland menar väl med sin kommentar kan det göra ont och sätta spår som leder till stora komplex. Kommentarer som ”Din näsa är lite sned, vad gulligt” eller ”Ditt ena öga är större än det andra, vad intressant!” kanske inte är menade som en förolämpning, men den som får kommentaren kan bli väldigt sårad. Nästa gång hen tittar sig i spegeln är kanske det enda hen ser sin sneda näsa och sina osymmetriska ögon.
Vad ger oss rätten att kommentera varandras utseende? Varför har jag inte lärt mig som barn att inte göra det? Självklart är jag uppfostrad att aldrig säga något sårande till människor, men problemet är att ibland vet vi inte vad som är sårande. Varför kommentera om den sneda näsan eller de osymmetriska ögonen när man i stället kan säga: ”Vad fin näsa och fina ögon du har.” Orsakerna bakom varför man tycker att personen har en fin näsa eller fina ögon behöver man nödvändigtvis inte nämna.
Personligen finns det inte mycket jag skulle vilja ändra i mitt utseende, men trots det jagar kommentarer om mitt utseende mig som jag fått för flera år sedan. Jag hade aldrig tänkt på att mina läppar var stora förrän jag började få en massa kommentarer om dem. Detta ledde till flera år då jag hatade mina läppar och läppstift var det sista jag ville ha på dem eftersom det skulle framhäva dem ännu mer och det sista jag ville var att folk skulle lägga märke till dem. I dag älskar jag mina stora läppar och använder gärna läppstift för att framhäva dem, men det tog många år för mig att komma dit.
Fortsätt ge komplimanger till varandra, men låt gärna bli att berätta varför du tycker något är fint hos någon annan, för det kan tas emot så fel. Men framför allt, fråga aldrig någon om hen är gravid förrän du med säkerhet vet att så är fallet.

ANDRA LÄSER