Examinander snuvas igen på sin fest – coronaläget gör att vissa skolor ställer in höstdimissionen

I våras tvingades skolorna inhibera alla examensfester på grund av coronapandemin, och tanken var att fira skolavslutning med dunder och brak nu i höst. På lördag samlas en del östnyländska skolor till fest med gäster medan andra väljer att ställa in – igen.

MILSTOLPE. För många unga är det en viktig tradition att få sitt examensbetyg eller studentbetyg inför släkt och vänner. I våras ställdes alla dimissioner in, nu väljer alla utom Sibbo gymnasium och Prakticum att fira – med säkerheten först förstås.
Fallen av coronasmitta i Finland har ökat i augusti och det har fått Regionförvaltningsverket att reagera med nya, skärpta direktiv i fråga om offentliga tillställningar och sammankomster i september. Några absoluta förbud mot att ordna, till exempel examensfester i stället för dem som inhiberades i maj, finns inte men däremot nog ett påbud där alla uppmanas göra vad de kan för att hindra coronaviruset att spridas.
Yrkesskolan Prakticum var först ut med att reagera på de uppdaterade rekommendationerna och gick i måndags ut med att man ställer in avslutningsfesten som var planerad till lördagen. Beslutet gäller både Borgå och Helsingfors, även om coronaläget ser bättre ut ju längre österut men kommer från huvudstaden.
– I ledningsgruppen diskuterade vi faktiskt alternativet att ställa in i Helsingfors och ordna examensfest enbart i Borgå. Det kändes ändå bättre att göra likadant överallt, även om det är med tungt hjärta som vi ställer in, säger Prakticums rektor Laila Andersson.
Det är med tungt hjärta som vi ställer in.
Hennes hälsning till examinanderna är att i stället ordna fina fester med den egna familjen och med ett begränsat antal gäster. Vill man komma i extra feststämning tipsar Andersson om videoinspelningen från vårens avslutning, med högtidliga festtal som strömmades över nätet.
– Det känns säkert svårt för många att vi ställer in, men samtidigt tror jag att ingen kan säga att det skulle vara fel att satsa på trygghet, säger Andersson.
ROSOR. På lördag samlas en del östnyländska skolor till examensfest med gäster medan andra väljer att ställa in för att förebygga att coronaviruset sprids.

Ingen fest i Sibbo

Vårens studenter i Sibbo gymnasium hör också till de besvikna. Planen var att ordna dimissionsfest på lördag, men i början av veckan tänkte man om: festen ställs in med hänvisning till färska rekommendationer från smittskyddet.
– Det hade fortfarande varit möjligt att ordna en dimission där enbart studenterna är på plats, men det kändes tokigt att ordna en halvdan avslutning till. Studenterna fick redan en sådan fest i våras och hela idén var att fira ordentlig nu på hösten, säger gymnasiets rektor Linus Dolk.
Dolk tillägger att det inte var något lätt beslut att fatta, men tror att de unga förstår att alla måste göra sitt för att hålla coronasmittan i schack.
– Hela världen är drabbad och då måste man kunna tänka också utanför sig själv. Jag påverkas också själv, min son blev student i våras, säger han.

Festlördag i Borgå

För studenterna i Borgå och Lovisa ser läget ljusare ut: där blir det festlördag i vit mössa. Borgå Gymnasiums rektor Monica Johansson bekräftar att skolan ordnas dimissionsfest i normal ordning, det efter att ha konsulterat stadens smittskyddsläkare.
– Coronasituationen i Borgå är såpass bra att vi kan ordna examensfest, men av säkerhetsskäl kan vi inte ordna festen i gymnasiets festsal eftersom den är så liten. Studenterna fick rösta om de ville ha en fest i skolans festsal utan gäster eller fira på annat ställe med gäster. Nu blir det fest i Strömborgska skolans gymnastiksal i stället, där är det möjligt att bjuda in gäster och hålla säkerhetsavstånd, säger Johansson.
De 92 studenterna får bjuda in två gäster per man till festen, och det ordnas med separata ingångar för studenter respektive familjemedlemmar. Handsprit hör också till säkerhetsrutinerna, medan endast en rekommendation gäller för ansiktsmasker.
– Jag hoppas på uppehållsväder på lördag, då är det lättare att hålla alla säkerhetsföreskrifter, säger Monica Johansson.
Studenterna fick rösta om de ville ha en fest i skolans festsal utan gäster eller fira på annat ställe med gäster.

Stor fest i Lovisa

Fest med gäster blir det också för de 26 studenterna från Lovisa gymnasium. Rektor Anders Nordström berättar att festen för den exceptionellt lilla årskullen hålls i bollhallen och han uppskattar att cirka 200 personer totalt kommer att sluta upp på lördag.
– Festen är enbart för inbjudna gäster men vi har inte gått in för att begränsa hur många personer som varje student får bjuda. Vi är lyckligt lottade som har tillgång till en stor sal, säger han och tillägger:
– Den student som bjudit in flest har cirka tio gäster på kommande.
Nordström berättar att han träffade en del av studenterna i början av augusti och de upplevde det som viktigt att få fira studenten, en milstolpe i livet.
– Det är en viktig tradition att få vita mössan inför släkt och vänner, också om man redan är student på pappret, säger Anders Nordström.
Det är en viktig tradition att få vita mössan inför släkt och vänner.

Careeria festar också

På Yrkesskolan Careeria i Borgå har man gått in för att ordna examensfestligheter i mer eller mindre normal ordning. Cirka 70 examinander samlas till dimission i skolans lokaler vid Styrmansvägen i Estbacka. Fler än så kommer ändå att samlas.
– Studerandena får bjuda med sig två personer per man, säger skolans informationschef Maarika Weissman.
Weissman uppger att man från skolans sida gör man vad man kan för att skapa en trygg avslutning; säkerhetsavstånd, handsprit och ansiktsmasker som delas ut till besökarna ska hjälpa till att mota coronaviruset.
Samtliga skolor kommer också med samma budskap inför examenshelgen: ifall coronasiffrorna galopperar i väg så ställs festerna in.

ANDRA LÄSER