Vädret gynnade vårjippo på Skeppsbron

Den första riktiga vårdagen med takdropp och fåglars ivriga kvittrande ramade på ett perfekt sätt in jippot Vårskare i Lovisa.

STRYKANDE ÅTGÅNG. Ärtsoppan går bra åt alla år. Mikael Stenberg har kokat den. Anne Sokka-Tuomala från Lions har nyss köpt en portion. Till höger Anita Laakso från Skeppsbroföreningen.
Carita Liljendahl
12.03.2016 11:55 UPPDATERAD 14.03.2016 08:28
– I fjol hade vi ingen snö alls men i år är det härligt. Nu kan vi ha både slängkälke och turer med snöskoter.
Anita Laakso från Skeppsbroföreningen sken i kapp med solen när hon hastade in och ut från en av de små bodarna där arrangörerna bland annat serverade kaffe, saft och bulle. Lördagens jippo hade fått en lugn start kring tiotiden men redan strax efter elva köade folk efter grillad korv, ärtsoppa och plättar.
Lionsklubbens damer som stekte plättar misstänkte vid halvtolvtiden att plättsmeten kunde ta slut. Mikael Stenberg som hade kokat åttio liter ärtsoppa kunde inte heller vara säker på att mängden skulle räcka till hela dagen.
Ärtsoppan kokades redan dagen innan. Proceduren krävde ungefär sex timmar
– Men affärerna finns ju nära i Lovisa, säger Anita Laakso. Åtminstone grillkorv, kaffe och bulle kan vi köpa till.
Mikael Stenberg hade kokat ärtsoppan redan dagen innan. Proceduren krävde ungefär sex timmar. Sedan fick soppan badda över natten och därefter behövde den inte längre koka utan enbart sjuda. Det var tionde året han kokade ärtsoppa till vårjippot och receptet har alltid varit detsamma.
Fältköket tillverkades på 1950-talet och Skeppsbroföreningen har köpt det från armén. Kapaciteten är 180 liter och Stenberg säger att ekipaget är lätt att flytta med bil.

Kommande evenemang på Skeppsbron

Fridolins Sångare sjunger in första maj.
Nyheten för i år är allsång under ledning av Benny Törnroos. Den första gången av tre sjunger man i juni strax innan midsommaren.
Midsommarstången kläs som under tidigare år, Rosornas charm och Small Ships Race hör också till årligen återkommande evenemang.
Anita Laakso vill rikta ett tack till Lovisa stad som på många sätt hjälpt till inför evenemanget. Bland annat har föreningarna fått goda råd om hur man iståndsätter en bana för slängkälken.
Stundvis bildades kö till banan och de vuxna som skulle ge fart och hålla i gång kälken pustade och stånkade en hel del i vårsolen.
Mormor Titti Sjöblom hade kommit med barnbarnen Robin och Victor Lökfors till evenemanget.
– Vi börjar med slängkälken men sedan ska det nog både bli grillad korv och plättar, säger mormor.
Henrik Jokineva som är gudfar till Wilmer Ståhlström gillade också jippot vid Skeppsbron. När Östnyland träffar dem sitter Wilmer på snöskotern och ser ut att vilja lära sig köra den.
– Mest verkar han nog gilla den här skotern, säger Jokineva. Men han tyckte också det var roligt att se på det fjärrstyrda flygplanet och att åka slängkälke. Vi har gjort allt möjligt här i dag, bland annat ätit korv.
För arrangemanget stod Lionsklubbarna i Lovisa, Skeppsbroföreningen och föreningen Klassiska Båtar.