Ziltons ägare blev årets företagare

Den legendariska hotellbaren är ett landmärke. Nu får ägaren utmärkelsen årets företagare i Lovisa - men samtidigt är Ziltons fortsatta existens ett frågetecken.

LANDMÄRKE. Zilton har funnits länge i Lovisa. Nu fick nuvarande ägaren en utmärkelse.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
29.11.2016 07:06 UPPDATERAD 29.11.2016 07:05
Lovisanejdens företagare utnämnde årets företagare på lördagen. I år gick priset till Seija Klemetti som via företaget Loviisan Aarre äger baren och hotellet Zilton i centrala Lovisa.
Stället är ett legendariskt vattenhål som väcker känslor hos de flesta Lovisabor.

Lång karriär

Priset gick till Klemetti för en lång karriär och utmärkt service. I motiveringen skriver man vidare att Zilton är en skatt i staden. Själv blev Seija Klemetti mäkta förvånad över priset.
– Först tänkte jag att vad vad vad? Jag var helt förbluffad, men sedan slog det mig att jag faktiskt jobbat i fyrtio år. Det känns riktigt kul att bli ihågkommen för det.
Klemetti började på Zilton 1979 och tog över som företagare i början av 2000-talet. Sedan dess har en del hunnit hända, däribland att man stängde nattklubben på översta våningen. På grund av tobakslagen hade fortsättningen krävt en alltför omfattande renovering. Nu lever hotellet vidare, precis som de två barerna där övre våningen fortsätter med danser och karaoke.
Framtiden för Zilton är ändå oviss. Klemetti håller på att gå i pension, och meningen är att fortsätta ännu i ett år och att försöka hitta en köpare under den tiden. Om det inte lyckas kan en stängning bli aktuell.
– Jag undrar vart alla mina kunder ska ta sig då. Speciellt våra stamkunder och morgonkunder. Vart ska de då ta sig för sin morgon-öl och morgontidning?

Företagarvänlig belönades

För Lovisanejdens företagare var de en självklarhet att utnämna Klemetti till årets företagare. Ordförande Mari Ståhls säger att Zilton för det första är ett landmärke som alla känner till. För det andra är såväl servicen som maten fantastisk.
– Det är lite av en dold skatt. Alla vet inte hur bra mat de faktiskt har. Och Seijas sinne för service är helt fantastiskt. Och nu när pensionen är nära så var det sista chansen vi hade att belöna henne.
Samtidigt delade Lovisa företagare också ut priset Tahto. Det är ett gammalt pris som glömdes bort men som hittades i en låda av en slump. Förra året blåste man åter liv i utmärkelsen och gav den då till stadsdirektör Olavi Kaleva. Den här gången tillkom priset stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén.
– Priset går till någon som jobbar för företagandet i staden, företagare eller annan. I år var det en självklarhet att ge det till Mia Heijnsbroek. Vi behövde inte ens tänka på saken.

ANDRA LÄSER