Serviceutbudet i Estbacka går mot ett uppsving

Det nya året ser ut att föra med sig en hel del goda nyheter för Estbackaborna. Må bra-centret har redan öppnat och snart står matbutiken i tur.

HEMBYN. Birgitta Baarman-Antell, t.v., och Carola Brygger trivs i Estbacka.
Maj-Louise Wilkman
21.01.2019 16:33
Stadsstyrelsen i Borgå fattade beslut om att sälja aktierna i Estbacka servicecentrum redan 2010, men först för ett år sedan nappade det när Ari Kupsu Oy köpte både stadens aktier och HOK Elantos aktier. HOK Elanto var ägare till livsmedelsaffären i centret och hade hyrt ut lokalen till Siwa. Stadens lokaler i centret, till exempel ungdomslokal och bibliotek, hade länge varit underutnyttjade. Matbutiken stängdes i mars 2017 efter det att Kesko hade köpt upp Siwa-kedjan och stängt affären i Estbacka. Sedan dess har Estbackaborna fått handla livsmedel på annat håll.
– Visst finns det en liten handel i bensinstationen i Estbacka, men behändigast är det att ha en egen butik, säger Birgitta Baarman-Antell och Carola Brygger.
ÖPPNAR SNART. Birgitta och Carola ser framemot att få handla i närbutiken.
En liten butik utanför centrum har det betydligt kämpigare än stormarknaderna. Det senaste exemplet är butiken i Hindhår. Köpmannaparet öppnade med stora förväntningar för knappt ett år sedan, men ser sig nu tvungna att stänga på grund av för få kunder.
– Läget är annat i Estbacka. När vår Siwa stängde var det inte fråga om dålig lönsamhet och kundbrist utan andra faktorer. Åtminstone vi ska stödja vår närbutik, säger Birgitta.

Verksamhet

Ari Kupsu äger hela i dag hela fastigheten och han har tidigare sagt att tanken med köpet är att kunna blåsa nytt liv i Estbacka. Han ser ut att lyckas. Mataffären ska öppna om någon vecka och bli en del av M-kedjan som har ungefär 70 mindre affärer på olika håll i Finland.
Tre företagsamma damer, Janika Martinsalo, Jasmin Michelsson och Emilia Maukkonen fick veta att Ari Kupsu tyckte att servicecentrets andra våning skulle vara som gjord för ett gym. De slog till och öppnade må bra-centret Hype i början av januari. Centret erbjuder motion, massage, kostrådgivning och program för barn i form av en lekplats och ledda timmar.
– Själv har jag bokat tid för massage och är på väg dit i dag (torsdag), säger Birgitta Baarman-Antell.
FÖRETAGARE. Esat Krasniqi har redan i sjutton års tid öppnat dörren till pizzerian i Estbacka.
Ett städföretag och en privatperson har hyrt in sig i centret och på plats sedan tidigare är en pizzeria och en frissa.
– Min pizzeria Miranda har funnits här redan i sjutton års tid. Kundkretsen utgörs främst av personer som bor här i Estbacka och i närbelägna områden som Ernestas, Gammelbacka och Tolkis. Vi levererar också pizzor hem, säger Esat Krasniqi.
Han plockar fram en enkät som en av kvällstidningarna har gjort om den bästa pizzerian i Finland. En nöjd kund hade svarat att Borgås bästa pizza bakas i Miranda.

Trivsamt

Den nya verksamheten i servicecentret är inte det enda att glädjas över i Estbacka. Det vet Birgitta och Carola.
– Vi flyttade hit 1996 för att vi ville ha ett hus med en trädgård. Jag hade min arbetsplats i Helsingfors och bussförbindelserna var goda. Estbacka har varit ett tryggt område att bo i och grannsämjan är god. Många av dem som bor här jobbar i Sköldvik och har skiftesjobb. Det betyder att det alltid finns någon som är hemma och håller ett öga också på grannens hus, säger Birgitta.
– Jag bodde tidigare i Lövhammars, men flyttade till Estbacka för sjutton år sedan. Det är lugnt och fridfullt här och jag trivs bra, säger Carola.

Estbacka

Enstaka hemman som uppträder i urkunderna år 1556 i formen Estbackan.
Förleden tros vara folknamnet est och härstamma från slutet av 1300-talet och början av 1400-talet då munkar från Padis kloster i Estland vistades i trakten.
Blev redan på 1500-talet en del av Gammelbacka gård. I slutet av 1700-talet togs Estbacka i sambruk med Gammelbacka.
Borgå landskommun köpte delar av Estbacka 1970 för att anlägga ett nytt bostadsområde där.
Källa: Göran Selén: Borgå socken genom tiderna I
Hon uppskattar speciellt de utmärkta promenadstråken i byn, men också de goda bussförbindelserna. Vissa av Borgå trafiks bussar stannar i Estbacka, likaså lokalbusslinjerna 5 och 1.
– Vi ska inte heller glömma all annan service, här finns ett stor daghem, en Angry Birds-park, en idrottsplan och vintertid drar staden upp ett skidspår på åkern mellan Estbacka och Ernestas, säger Birgitta.

ANDRA LÄSER