"Allt jag vill är att dansa" – Lovisadansaren Siiri Terävä debuterar på Sibeliusdagarna med nykomponerad koreografi

Sjuttonåriga Siiri Terävä från Lovisa har dansat så länge som hon minns. På lördag debuterar hon på Sibeliusdagarna med en koreografi komponerad till en musikalisk saga från Tjeckien.

DANSANT. Lovisadansaren Siiri Terävä, 17, satsar fullt ut på dansen. I helgen framför hon en nykomponerad koreografi i samband med Sibeliusdagarna.
Det är en uppspelt Siiri Terävä som klickar fram mitt samtal. Numera är hon bosatt i Helsingfors och studerar för andra året på danslinjen i Sibelius-lukio – en stor omställning från hemstadens lugna lunk.
– Jag bor ensam i Helsingfors och dansar varje dag, säger hon. Jag trivs jättebra.
Dagarna i huvudstaden fylls av vanliga gymnasiestudier, med den skillnaden att eleverna har möjlighet att haka på en massa olika danskurser som tillval.
Nyligen fick Terävä besked om att också hennes kvällar kommer att fyllas av dans. Inträdesproven till en uppskattad dansskola i Helsingfors gick bra och hon blev antagen.

Varför är det så roligt att dansa?

– Jag har dansat ... sedan jag föddes tror jag, skrattar hon men blir sedan allvarlig.
– Dansa är helt enkelt min grej.
Väldigt viktig för Siiri Terävä är dansgemenskapen. Sedan barnsben har hon studerat vid Lovisa dansinstitut och hon har fastnat för den speciella samhörigheten; där har hon har hittat sin grupp, sina vänner, sin plats i världen som hon uttrycker det.
Dansa är helt enkelt min grej.
För Terävä är dansen framför allt ett uttrycksmedel. Via dansen får hon utlopp för sina känslor och tankar, och hon vill gärna föra fram åsikter, även starka åsikter med sina rörelser.
– Jag tror att dansen är ett sätt att skapa förändring i samhället. Varför inte berätta vad man tycker via dansen?
I fjol belönades Siiri Terävä tillsammans med Lovisadansarna Fanni Fagerudd och Indigo Tazaki för koreografin Thoughts i samband med en dansmönstring i Rovaniemi.
En ny vändning på danskarriären väntar på lördag då Siiri Teräväs senaste koreografi har urpremiär på Kapellet i Lovisa. Det är fråga om ett beställningsarbete för Sibeliusdagarna och Terävä har utgått från den tjeckiske kompositören Leos Janaceks verk Pohádka för cello och piano.
Det klassiska stycket – en saga – var en utmaning.
– Musiken är superfin, men första gången jag hörde stycket tänkte jag att "herregud, det här blir svårt". Sedan lyssnade jag på verket om och om igen och till sist öppnade det sig.
Siiri Terävä har dansat mycket balett, så klassisk musik i sig är ingen nyhet för henne, också om hon i vanliga fall mest dansar till elektronisk musik med klassisk klang. Nytt är däremot att själv bygga en koreografi utifrån ett klassiskt verk.
I koreografin som hon skapat för Janaceks saga har hon en röd tråd som hon följer, men i övrigt bygger dansnumret till stor del på planerad improvisation. Siiri Terävä ser fram emot att få visa sin tolkning av stycket för publiken, och via dansen spegla känslorna som musiken väcker hos henne.
– I första hand dansar jag för mig själv, men visst ger det en speciell känsla att dansa inför publik.
Konserten Pohádka – En saga lördagen den 8 september klockan 15 på Restaurang Kapellet i Lovisa. Razvan Popovici, viola, Jan-Erik Gustafsson, cello, Pami Karvonen, piano, Musikinstitutet i Lovisa, stråkkvartett från Borgånejdens musikinstitut (ledare Jaana Holopainen) samt Siiri Terävä, dans.
ANDRA LÄSER