Känd rysk dissident bjuder på absurd konst på torget lördag – utlovas färggrann och konstig performance med musik och onaturlig antidans

Den ryska konstnären Pavel Semchenko skapar konst på Borgå torg på lördag. Han, och ensemblen, kommer med följande budskap: ”Åt helvete med kriget och dess hjärtskärande följder!”

Pavel Semchek flydde Ryssland. Han är nu residenskonstnär i Borgå, och på lördag blir det performance på torget med verket Paint against barriers.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
13.10.2022 18:16 UPPDATERAD 13.10.2022 18:23
Artist at Risk (AR) är namnet på den duo som är residenskonstnärer vid Konstfabriken i Borgå just nu.
Pavel Semchenko och Anisiia Kronidova, som de egentligen heter, uppträder (eller snarare kanske skapar) på Borgå torg på lördag klockan 12. Det utlovas performancekonst med titeln ”Paint against barriers” (måla mot barriärer, red. övers.), en helhet som produceras i samarbete med Multicultural Association Porvoo och Borgå konstförening. 
Händelsen marknadsförs så här: ”Galenskap? Genialiskt? Satir? Slapstick? Du bestämmer!”
Paint against barriers är en performance där tittaren får bestämma om det är slapstick, satir, eller genialiskt.
I verket kombineras tre komponenter: rörelse, målning och musik. Allt börjar med en vit duk, varefter man tar in ”målare, koreografer och spontan, impulsiv och onaturlig antidans och kvasirituellt agerande”.
Idén bygger på konceptet ingenting-process-något.
Det hela är också politiskt, särskilt gentemot Rysslands krig i Ukraina. Pavel Semchenko är en rysk konstnär som sysslar med både performance och visuell konst, förutom att han är scenograf och teaterregissör och oliktänkare. Han grundade teatergruppen AKHE år 1989, som utmynnat i en lång rad projekt kring allt från filmer till performance, teater och utställningar – och dessutom med stor framgång både i Ryssland och runtom i världen. 
Men nu är teatern stängd, och den utreds av den ryska säkerhetstjänsten FSB.
Således ber konstnärerna också Rysslands krig att dra åt helvete, tillsammans med de hjärtskärande följderna: ”Damn the war and its heart-breaking repercussions!”.
I en intervju med Hbl på sommaren liknar han dagens Ryssland med George Orwells klassiker 1984.
Oliktänkaren Pavel Semchenko flydde från Ryssland.
I verket deltar också konstnärerna Sampsa Indrén och Kalle Turakka Purhonen, och kuratorn Krista Mikkola.
Paint against barriers äger rum på Borgå torg på lördag, den 15 oktober, klockan 12.
LÄS MERA I HBL: Pavel flydde från Ryssland till Finland: ”Orwells 1984 har blivit verklighet, det är en mardröm”