Helikopterspaningar i Isnäs – sjöbevakningen letade efter försvunnen person

Ortsbor lade märke till helikoptertrafik i den östnyländska skärgården på veckoslutet, också i Isnäs. Flygningarna hade att göra med en försvunnen person, men inte med den estniska man som försvann i samband med en fisketur.

SPANINGAR. En av Gränsbevakningens helikoptrar rörde sig också i trakterna kring Isnäs på Veckoslutet.
Det är ännu oklart vad som hänt med mannen från Estland som försvann utanför Isnäs för en dryg vecka sedan. Klockan var 19 på fredagskvällen den 20 september när Sjöbevakningen larmades om en fritt drivande tom båt ungefär hundra meter öster om Isnässtranden i Lovisa.
Sjöbevakningen ryckte ut med flera båtar, en helikopter och några dykare för att leta efter mannen som hade åkt ut för att fiska tidigare på dagen. Båten hittades, men inte mannen. Spaningarna avslutades som resultatlösa, men fortsatte ännu på lördagen.
Fallet övergick till polisen efter det, där kriminalkommissarie Leif Malmberg på måndagen, en dryg vecka efter försvinnandet, uppger att man inte har någon ny information om mannen.
Under veckoslutet noterade ortsbor också att det igen var en del helikoptertrafik i den östnyländska skärgården, bland annat kring Isnäs, Sarvsalö, Pirlax och Emsalö. Ett samtal till Sjöbevakningsstationen i Borgå visar att det handlade om en försvunnen person, men inte mannen som försvann för en vecka sedan. Det var i samband med en övning som man gjorde ett uppdrag för att hitta en person som rapporterats försvunnen, men som senare ändå hittades välbehållen på annan adress.
På sociala medier hävdas det också att estländska myndigheter inte fått tillstånd att ta sig in på finska vatten: Meningen var att hjälpa i efterspaningarna, men man måste vända tillbaka. Leif Malmberg har inte hört talas om något sådant, men påpekar att Estlands polis inte har jurisdiktion i Finland, precis som finsk polis inte har i Estland.
– Vi kan bilda gemensamma undersökningsgrupper, men i försvinnanden som det här, där det inte finns någon brottsmisstanke, så är det inte aktuellt. Handräckning och samarbete i den form görs kontinuerligt – det vill säga att vi ber om åtgärder, som förhör, teknisk undersökning, beslag och så vidare, som ska göras i andra länder av polismyndigheten i landet eftersom vi inte har jurisdiktion där.