En supermatch – trots att bara ett bälte står på spel

I morgon kväll ordnas årets största match i damernas superfjäderviktsklass då Eva Wahlström försvarar sin VM-titel mot obesegrade argentinskan Anahi Esther Sanchez. På spel står bara WBC-förbundets titel – efter en märklig tabbe av en argentinsk promotor och storförbundet IBF.

Anahi Esther Sanchez, 25, och Eva Wahlström, 36, ryker ihop i ringen i Hartwallarenan.
I lördagskvällens stora proffsboxningsgala i Hartwallarenan i Helsingfors ordnas hela tre olika titelmatcher. Den största – även om det inte handlar om evenemangets huvudmatch – är VM-titelmatchen mellan Eva Wahlström och Anahi Esther Sanchez.
Det handlar och Wahlströms tredje dust i år och den på alla sätt och vis största matchen. Inte bara i år, utan också under hela karriären.
Efter att Wahlström vann VM-matchen mot Natalia Vanesa del Valle Aguirre i april 2015 försvarade hon sin titel lyckat mot Dahiana Santana i mars. Efter den traditionella "mellanmatchen" i den likaså traditionella proffsgalan i Olofsborg offentliggjordes jättematchen mot den bara 25-åriga argentinskan Sanchez, som vunnit sina samtliga 14 proffsmatcher.
Sanchez har varit superb under sin drygt tre år långa proffskarriär och vann planenligt sin senaste match i juli. En match om IBF-förbundets VM-titel.
Eller så trodde hon.
Efter matchen avslöjades det att promotorn som arrangerade titelmatchen inte hade rätt att ordna en VM-titelmatch och IBF-förbundet ogiltigförklarade matchens titelstatus. Därför står inte IBF-förbundets titel på spel i supermatchen Wahlström-Sanchez.
– En stund var jag besviken då jag fick höra att IBF-förbundets bälte inte står på spel. Min dröm är ju att vinna alla de fyra stora förbundens (WBA, WBC, WBO, IBF) VM-bälten. Men genast nästa dag tänkte jag att jag inte ska vara otacksam utan i stället vara glad att jag får boxas. När man är i ringen så har titlarna ingen betydelse, säger Wahlström som fyllde 36 år i oktober.

Sanchez: Jag har vinnarskalle

Sanchez berättar att hon är besviken med att bli av med titeln som hon enligt sitt eget tycke vann i matchen i juli. Hon är väl förberedd och vill göra sitt yttersta att vinna åt sig en VM-titel på ett regelrätt sätt.
– Jag har tränat bra och jag orkar inte vänta att få vinna en tredje titel, säger Sanchez som tidigare i karriären vunnit en VM-titel en viktklass lägre ner.
– Jag koncentrerar mig inte på Eva, det är min tränares uppgift. Jag har bara sett en av hennes matcher. Det hör inte till min träning. Jag har vinnarskalle, därför har jag vunnit alla mina matcher, säger utmanaren Sanchez.

"Kan också vara en lätt match"

IBF-världsmästare eller inte, Sanchez hör till viktklassens absolut bästa boxare. På papper handlar det om karriärens svåraste motståndare. Men Wahlström ser inte situationen så.
– Hon är inte nödvändigtvis min svåraste motståndare. Hon är van vid att vinna. Hon är proffsig och tuff. Men det här kan också vara en lätt match, säger Wahlström.
– Jag förväntar mig att det blir en tio ronder lång match med skicklig boxning och att jag är hela tiden steget före henne. Jag har varit med om så mycket att inget kan överraska mig mera. Även om jag har svårigheter under en match så tänker jag bara att "det här fixar sig nog", och så brukar allt ordna sig, fortsätter hon.
Wahlström har en rätt bra bild av Sanchez som motståndare. Tillsammans med tränaren Risto Meronen har hon lagt upp sin träning på ett lite annorlunda sätt. Framför allt snabbheten har legat under luppen under träningslägren.
– Det här är en match där jag måste vara snabbare. Förr har jag varit en "oberörbar boxare" som håller distans till sin motståndare. Nu har vi satsat på närkamp, jag vill vara starkare än hon.
Sanchez gillar att kontrollera mitten av ringen och tvinga sin motståndare röra på sig. En stil som Wahlström också gillar använda sig av. Men Wahlström tror att hon har det som krävs för att lyckas behålla sitt VM-bälte och att ta proffsseger nummer 19 på lördag kväll.
– Jag tror att jag vinner via domarpoäng. Men vad som helst kan hända. Jag hopppas att den bättre vinner. Och jag hoppas att det är jag, säger Wahlström.
Wahlströms match är kvällens tredjesista. Huvudmatchen, Edis Tatlis EM-titelmatch, är kvällens åttonde och sista. Wahlströms man Niklas Räsänen kämpar om Europeiska proffsboxningsförbundets EU-titel redan i match nummer två och Robert Helenius match är boxningsgalans fjärde kamp.

ANDRA LÄSER