Lilla Villans flygelkonserter inleds med två kvinnliga kompositörer

Min röst, en kvinnas röst heter hösten första konsert i Lilla Villans serie med flygelkonserter. Fokus ligger på Clara Shcumann och Maija Ruuskanen.

INSPIRERAD. Lilla Villans Flygelkonstserie inleds med två kvinnliga tonsättare: Maija Ruuskanen (bilden) och Clara Schumann.
ÖN
28.09.2019 08:34
I år har det gått 200 år sedan kompositören Clara Schumann föddes. Schumann var under sin tid en legendarisk pianist, men hon hade lika gärna kunnat vara en uppburen tonsättare om inte omständigheterna varit ogynnsamma.
Clara Schumann var produktiv men tvingades gömma sina kompositioner bakom en pseudonym eftersom en kvinna inte kunde komponera musik i 1800-talets Europa. Hon var också tvungen att ge plats för sin mans tonsättarkarriär, hon brottades med psykiska problem, födde åtta barn och turnerade runtom i Europa för att försörja familjen.
Situationen var inte mycket bättre i Finland, och det är en orsak till att man på Lilla Villan velat lyfta fram kvinnliga kompositörers musik. Flygelkonsertserien inleds med musik av Clara Schumann och av Maija Ruuskanen som med konserten debuterar som kompositör av liedmusik.
Temat för söndagens konsert är rättfärdiga, värdesätta och jämställt föra fram kvinnliga kompositörers musik: att föra fram den som något annat en marginell musik. Maija Ruuskanen har inspirerats av Mia-Marie Taleghans dikter, och har utifrån dem komponerat en sångserie som tolkas av sopranen Johanna Engelbarth med Laura Attila på piano.
Konserten Min röst, en kvinnas röst på Lilla Villan söndagen den 29 september klockan 16. Biljetter vid dörren 20/15 euro.

ANDRA LÄSER