Sibbokvinna dömd till fängelse – rätten tror inte på förklaring om självmord

En kvinna i Sibbo har dömts till ett långt fängelsestraff för dråp. Tingsrätten tror inte på hennes förklaring att sambon skulle ha begått självmord – utan ser det som bevisat att kvinnan sköt mannen.

Östra Nylands tingsrätt fann kvinnans förklaring till mannens död otrovärdig och dömde henne för dråp och skjutvapenbrott.
Anna Svartström
04.04.2022 14:19 UPPDATERAD 04.04.2022 14:34
Strax efter midnatt söndagen den 7 november kom ett samtal till larmcentralen. En kvinna berättade att hennes sambo skjutit sig själv i parets gemensamma bostad i Sibbo.
Nu har Nina Tellervo Schestihin dömts till 9 år och 10 månader fängelse för dråp och skjutvapenbrott. Enligt Östra Nylands tingsrätt är hennes berättelse om händelseförloppet den aktuella kvällen inte trovärdig, utan ologisk och har ändrats flera gånger.
Under rättegången berättade vittnen att mannen inte hade visat några tecken på självdestruktivitet, men däremot att kvinnan skulle ha hotat mannen tidigare. I rätten hördes en akutvårdare som reagerade på kvinnans beteende på platsen. Hon hade enligt vittnet betett sig som om inget hade hänt.
Teknisk undersökning visar att mannen inte har skjutit med vapnet, och tillsammans med annan bevisning stöder det att det är kvinnan som hållit i vapnet, skriver rätten.
Tingsrätten kommer därför till slutsatsen att bevisningen som helheten visar att det är osannlikt att mannen begått självmord, och att det i stället med tillräcklig säkerhet är bevisat att kvinnan skjutit mannen.
Kvinnan har tidigare dömts för grov misshandel och dödsvållande av sin dåvarande sambo för fjorton år sedan. Även då hade hon hävdat att mannen slagit sig själv med kniven i syfte att ta livet av sig, ett faktum som var uppe i rätten också nu
Domen har inte vunnit laga kraft.

ANDRA LÄSER