Ohemult med sex i muminhuset

En kvinna blev ordentligt upprörd över det hon råkade se i muminparken i hörnet av Stadsparken i Borgå en tidig morgon under veckoslutet.

DÄR UPPE. Enligt polisen kan akten uppe i muminhuset eventuellt handla om offentlig kränkning av sedligheten.

På Facebookgruppen Porvoolaiset skriver kvinnan att hon hann börja fundera vad det var som lät innan hon insåg vad det handlade om: Ett yngre par som hade sex på muminhusets vindsvåning. På Facebook är hennes hälsningar till paret att de borde skämmas och hon får medhåll av flera medlemmar i gruppen. "Usch", "pinsamt" och "ojoj" finns med bland kommenterarna.

Andra debattörer ser ändå inte situationen som så allvarlig. "Nu är det ju sommar och varmt ute, har vi inte alla varit unga och obetänksamma någon gång" lyder en kommentar.

Också de mer humoristiska inläggen är många: "Kanske de misstog sig. De insåg inte att man i Mumindalen inte förökar sig med s****g utan med muminmugg" resonerade en debattör medan en annan tyckte att man borde bygga muminparker för vuxna också. "Någon borde ha slängt in hattifnattar genom fönstret", skrev en tredje.

Kriminalkommissarie Leif Malmberg svarar på ÖN:s e-postfråga att sex på offentlig plats kan handla om ett brott. "Den som offentligt företar en sedlighetssårande handling på ett sätt som väcker anstöt skall, om straff för gärningen inte bestäms på något annat ställe i lag, för offentlig kränkning av sedligheten dömas till böter eller fängelse i högst sex månader" står det i Strafflagen.

Enligt Malmberg är det relativt sällsynt att folk har samlag på offentliga platser, åtminstone anmäls fallen sällan till polisen.

– Jag minns inte att polisen skulle ha fått många dylika anmälningar, något utbrett fenomen är det alltså inte frågan om. Sommaren är säkert på grund av vårt klimat lämpligare än vintern för dylika aktiviteter, men som sagt, det är sällan vi får sådana anmälningar.