Coronaläget har försämrats i Sibbo – tredjeklassare ska nu bära munskydd

Epidemiläget har försämrats avsevärt under de senaste veckorna, meddelar man från Sibbo kommun.

Coronavirusläget försämras också i Sibbo. Nu rekommenderas också tredjeklassare bära munskydd.
ÖN
19.08.2021 13:39 UPPDATERAD 19.08.2021 14:46
Coronaläget blir sämre också i Sibbo: Under de två senaste veckorna har det konstaterats över 40 smittfall och incidensen har stigit till över 200, och också Sibbo har övergått från accelerationsfasen till spridningsfasen. Kommunen meddelar om saken i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen där man också uppger att tredjeklassare nu rekommenderas använda munskydd.
– Smittspårningen i Sibbo har tidvis varit överbelastad. Fastän vi har utökat arbetskraften inom smittspårningen har det tidvis uppstått fördröjningar med att kontakta de exponerade, säger kommundirektör Mikael Grannas i pressmeddelandet.

Munskydd i trean

En ny åtgärd i Sibbo är att rekommendationen om att använda munskydd utvidgas inom den grundläggande utbildningen, nu så att eleverna i årskurserna 3–9 och alla studerande på andra stadiet använder munskydd från och med den 23 augusti. Hittills har rekommendationen gällt elever från årskurs 6.
– Målet är att minska risken att exponeras för coronaviruset i skolan, säger bildningsdirektör Jukka Pietinen.
Eleverna får munskydden gratis från skolan och de bekostas av Sibbo kommun.

Vaccinationerna framskrider

– Det är ändå positivt att coronavaccinationerna i Sibbo framskrider och vaccinationstäckningen ökar. Även vaccinationerna av de unga har kommit väl i gång, säger Grannas.
I Sibbo har knappt 70 procent av invånarna fått den första vaccinationsdosen och drygt 43 procent har fått två doser.
Grannas nämner att de senaste massexponeringarna och smittkedjorna i Sibbo främst uppstått vid privata tillställningar, som ungdomarnas fester, och han påminner om munskydd, avstånd och handhygien.
– Om vi inte alla nu hjälps åt, hamnar vi mycket snart att stänga lokaler, avboka evenemang och begränsa hobbyverksamheten.
Ännu är det inte aktuellt med nya begränsningar för bland annat hobbyverksamheten och andra sammankomster i kommunens lokaler.
– Om situationen inte snart vänder till det bättre, blir vi tvungna att ta till nya restriktioner, säger Grannas.
I pressmeddelandet påminner man också om att varje exponering och smitta utgör en kostnad för kommuninvånarna. Arbetskraften som behövs för till exempel smittspårning och coronaprovtagning medför kostnader.
– Pengarna måste alltid tas från något annat. Om vi blir tvungna att överföra skolhälsovårdare till smittspårningen, blir elevernas skolhälsovård lidande.

ANDRA LÄSER