Rekordvärme i Borgå på söndagen, och värmeböljan fortsätter – Meteorologiska institutet varnar för mycket svår hetta

I Borgå uppmättes på söndagen 31,1 grader, sommarens hittills högsta temperatur. Meteorologiska institutet varnar för mycket svår hetta i största delen av landet. Temperaturen stiger till över 30 grader och värmen kan orsaka hälsoproblem för åldringar och barn.

Veckoslutet var varmt i hela Finland men enligt Meteorologiska institutet är det bara början. Meteorologiska institutet uppskattar att temperaturen kommer att stiga till över 30 grader i stora delar av landet i början av veckan. På tisdag kommer det att vara över 30 grader i så gott som hela Finland.
Dygnets medeltemperatur kommer att klättra över 24 grader i stora delar av landet. I och med värmeböljan utfärdar Meteorologiska institutet en varning för mycket svår hetta. Särskilt åldringar, barn och människor som lider av hjärt- och kärlsjukdomar kan få hälsoproblem i hettan. Också personer som arbetar utomhus måste vara på sin vakt för att inte riskera sin hälsa.
Meteorologiska institutet varnar också för en förhöjd risk för skogsbrand i vissa delar av landet, bland annat på västkusten och på Åland. Enligt Meteorologiska institutets prognos kommer temperaturen att sjunka en aning efter onsdag, och också enstaka regnskurar och åska kan förekomma mot slutet av veckan.