Utställning i Pesula Galleriet i Nickby: Ljuv hemlängtan med mörk underton

Anna-Karoliina Vainios privatutställning Homeward bound för åskådaren tillbaka i tiden till konstnärens barndomslandskap i Nickby.

Anna-Karoliina Vainios utställning består av färgglada, handsydda ryor och gobelänger.
Östnyland
15.11.2022 17:33
Utställningen behandlar hemlängtan och återföreningens glädje, som dock överskuggas av tveksamhet. Lupinerna har förändrats till en invasiv främmande art och vitplisterns söta nektar är bara ett tunt spad.
Inte ens ån är mer lika bred och full av liv. Har allt förändrats trots allt? "Homeward bound" är en hemkomstsutställning för Anna-Karoliina Vainio (f. 1995) i djupt meningsfulla landskap i Nickby Artborg, i samma byggnad där hon började konstskolan i början av 2000-talet. 
Efter att ha bott annanstans i 15 år kommer Vainio tillbaka till sina rötter som professionell konstnär för att hålla en privatutställning.
Utställningen består av färgglada, handsydda ryor och gobelänger samt minnesföremål från Vainios barndom. De mjuka materialen förmedlar en stor, t.o.m humoristisk, empati mot sitt unga jag.
Anna-Karoliina Vainio är en bildkonstnär som bor och arbetar i Helsingfors. Vainio arbetar med mjuka material och hantverkstekniker och kombinerar måleri med textiltekniker. I de överflödigt färgstarka och ymniga verken är man ofta nedsänkt i fantastiska drömvärldar som fungerar som en tillflyktsort och strålar av längtan efter en bättre, vackrare verklighet.

Homeward Bound, Anna-Karoliina Vainio 2–22 november Pesula Galleriet  Artborg 35, Pilvilinnavägen 2, Sibbo.

ANDRA LÄSER