Borgå ryttare avslutade säsongen med halltävling

Ett femtiotal ryttare från hela Nyland tog mått på varandra då ryttarföreningen Borgå Ryttare avslutade säsongen med tävlingar i hinderrit på Nevas gård på söndagen. 

Jon Sonck och Solbackas Silverboy vann i klassen 100 cm. Ekipaget, som representerar föreningen Borgå Mustang, klarade banan felfritt och dessutom snabbast.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
08.11.2022 17:30
Under årets sista tävling för arrangörsföreningen sågs ett femtiotal starter fördelade på fem klasser där den lägsta hinderhöjden var 60 centimeter och den högsta 100 centimeter.
– Det är fint att se att våra tävlingar är så populära och att ryttarna kom för att tävla trots att det är så pass sent på hösten, säger Anneli Paakkola som fungerade både som banmästare och som tävlingsledare.
De lägre klasserna, upp till 90 centimeter, hade bedömningen clear round, vilket betyder att alla ekipage som klarar av banan utan felpoäng premieras med en prisrosett.
– Vi strävar alltid efter att erbjuda banor som är smidiga och rejäla att rida så att också yngre ryttare kan få en positiv erfarenhet och kan lära sig genom att lyckas. Vi nådde rätt bra vårt mål eftersom det var många som red felfritt och endast ett fåtal som diskvalificerades, säger Paakkola.
Från och med det här året förbjuder tävlingsreglerna att man ordnar klasser med en hinderhöjd lägre än 90 centimeter där tiden avgör segraren.
– Tidsridning uppmuntrar till fel slags ritt, och det är bra att man inte längre rider på tid i lägre klasser. Den bästa bedömningen skulle vara stilbedömning, men det finns för få stildomare. Därför gick vi in för clear round förutom i den sista klassen på 10 centimeter, säger Paakkola.

ANDRA LÄSER