"Byn behöver en butik"

VÄLKOMNA. Köpmannaparet Mira och Aulis Konttinen är rörda över det vänliga mottagandet. En kund överräckte till och med en bukett tulpaner till Mira. Givetvis var de köpta i butiken. Bild: Kristoffer Åberg

– Det varma mottagandet känns särskilt bra, när vi hälsat kunderna välkomna har också de hälsat oss välkomna, säger köpman Aulis Konttinen på bybutiken i Hindhår som öppnade på torsdagen.

Efter en natt med ungefär två timmars sömn slog köpmannaparet Aulis och Mira Konttinen upp dörrarna till Hindhår bybutik klockan sju på torsdagsmorgonen. Och om man kan dra någon slutsats av det stora antalet kunder som kom för att bekanta sig med den förnyade butikslokalen under de allra första timmarna, så har Hindhårborna verkligen saknat sin butik.

En av kunderna är Heikki Ronkainen som är övertygad om att butiken går en ljus framtid tillmötes.

– Under de tio senaste åren har inflyttningen till byn varit stor. Dessutom bor här många äldre personer utan bil som gärna undviker att ta sig till stan i onödan. Så man kan lugnt säga att byn behöver en butik, säger han.

Trots att butikslokalen i princip är den samma som tidigare har paret Konttinen lyckats få den att kännas fräshare och luftigare. Ytorna har målats med en ljus färg och den tidigare igentejpade framsidan är nu öppen. Dessutom har hyllorna vänts 90 grader och genom att flytta kontoret och personalutrymmet har butiken fått ungefär sextio nya kvadratmetrar.

Lyssnar på kunden

Aulis Konttinen är särskild nöjd med det förbättrade utbudet av grönsaker, frukt och bröd. Men man kommer att vara lyhörd för kundernas önskemål, vid kassan finns ett häfte där de kan efterlysa nya produkter.

– Många har också önskat sig en tjänstemannapost och vi har full beredskap för det. Men förhandlingarna med posten har inte framskridit, säger Konttinen.

I nuläget sysselsätter butiken förutom köpmannaparet en försäljare på heltid och tre på deltid.

– Under sommaren kommer man säkert också att se våra döttrar i butiken, säger Konttinen.

Förutom de vanliga butiksprodukterna ingår även Veikkaus tjänster i sortimentet, Konttinen hoppas att man ska kunna börja sälja flytgas fram till sommaren.

– Jag tror att kunderna skulle uppskatta att de inte behöver åka längre bort när grillen slocknar, säger Konttinen.

Mer läsning