Byaskjussen kör igen – på ett större område och med ny app

Byaskjussen är till för att de som bor på glesbygden ska kunna ta sig till centrum även om de inte har bil. Bild: ArKIV/Kristoffer Åberg

På måndagen börjar Byaskjussen köra igen. Servicen följer samma principer som tidigare, med några ändringar. Färdtjänsten har en ny trafikant och man beställer skjutsen via en applikation.

Efter en paus kör Byaskjussen igen. Nu är det Uudenmaan Tähtikuljettajat Oy som fungerar som trafikant för färdtjänsten. Med Matkahuoltos applikation Reitit ja liput kan man koppla ihop Byaskjussen med andra bussturer. Man kan till exempel köpa en bussbiljett från Helsingfors till Borgå med fortsättning direkt till hembyn med Byaskjussen. Systemet ser till att Byaskjussen väntar vid busstationen när bussen anländer till Borgå.

Applikation kan laddas ner till iOS och Android-telefoner och hittas i telefonens applikationsbutik.

Byaskjussen kör liksom i fjol till Saxby, Finnby, Hax, Strömsberg, Torasbacka, Kerko, Illby, Siggböle, Gammelgård, Karsby, Vahijärvi, Askola kyrkby, Vakkola och mot Monby. Förutom dessa byar kör Byaskjussen i år också till Veckjärvi, Sannäs och Jackarby.

Servicen riktar sig till invånare i de norra och östra byarna i Borgå och i Askolas sydligaste delar. Servicen är för att de som bor längre bort och inte har bil ska kunna röra sig.

Byaskjussen trafikerar mellan Borgå centrum, området kring Borgå sjukhus, idrottshallarna i Kokon, de norra byarna och Askola måndag till fredag kl. 17.15–21.00 och lördagar klockan 9.00–15.00.

Man kan beställa skjutsen via appen eller genom att ringa till transportföretaget, telefon 0400 386 086, måndag – fredag klockan 13–16, tidigast fem dygn före resan. Priset varierar mellan 2,50 euro och 8,60 euro beroende på resans längd och eventuella rabatter.