Butcherstränaren Roiko: "Vi behöver en perfekt match"

MIRAKEL KRÄVS. För att nå semifinal måste Butchers lyckas med en bragd som laget senast stått för 2015: att slå Roosters. Bild: Tommi Willberg

Borgålaget Butchers möter regerande femfaldiga mästaren och grundserievinnaren Roosters i söndagens semifinal. Roosters är förhandsfavorit i allas papper men man ska ännu inte räkna bort Butchers, menar chefstränare Jimi Roiko.

Det är inte mycket som talar för att Butchers säsong fortsätter i september. I Lönnligans andra semifinalpar drabbar Borgålaget samman med grymt stabila guldfavoriten Roosters som vann elva av säsongens tolv grundseriematcher. Att slå det dominanta Helsingforslaget är näst intill omöjligt, men hoppet dör sist.

– Vi måste lyckas 110-procentigt i båda ändorna. Vi har inte råd att göra misstag. Vi behöver en perfekt match, säger Butchers chefstränare Jimi Roiko.

I sommar var Roosters bättre i inbördesmatcherna med siffrorna 35–19 och 35–21. I bägge matcher hängde Butchers med i tempot knappa halva matchen men sedan avgjorde Roosters rutin och bredd.

Men man ska inte stirra sig blind på slutsiffrorna. I bortamatchen i våras hade Butchers läge att ta ledningen före paus men i stället tappade man bollen och Roosters slog till med en touchdown som effektivt dödade matchen. I hemmamatchen i juli ledde Butchers med hela 14–0 innan Roosters kom i gång och gjorde fem raka touchdowns.

– Om vi i semifinalen får en likadan start som i hemmamatchen kan vi bara inte sjabbla bort den ledningen. Bortamatchen hade kunnat vara annorlunda om vi inte tappat bollen i klart målläge, säger Roiko.

Fula kollapser

Att göra dumma misstag och tappa matcher har varit en ärkesynd för Butchers. Efter att ha inlett säsongen med sex segrar på åtta matcher avslutade laget grundserien med fyra raka förluster – tre av dem mot lagen i tabelltopp.

– Först var det förlusten mot Roosters. I Vasa ledde vi med 17–0 innan vi kollapsade (44 raka baklängespoäng och förlust med 31–58) och mot Huskies spelade vi säsongens sämsta match. Säsongsavslutningen mot nästjumbon Saints minns vi i historian som en dum miss. Visserligen lät vi några spelare vila den matchen.

Chefstränaren ser en fördel i att Roosters inte spelar på sin hemmaplan, Velodromen, utan i stället fungerar fotbollsstadion i Myrbacka i Vanda som estrad för slutspelsspektaklet.

– På Velodromen är det oerhört svårt att slå Roosters. Planen i Vanda är annorlunda och underlaget är hårt. Det är bra för oss att semin spelas på neutral mark.

Men hur man än ser på det hela krävs det en grym jackpott om Butchers vill ta sig förbi Roosters till final. En bragd som senast man lyckats med för fem år sedan: att slå Roosters på bortaplan.