Butchers mål: playoffspel i Borgå

SLUTSPELSKANDIDATER. Svartklädda Butchers vill bryta en fem år lång medaljtorka medan rödklädda Roosters vill fortsätta sin lika långa guldsvit. Bild: Tommi Willberg

De fem senaste säsongerna har Butchers blivit utan medalj i Lönnligan och både i fjol och för två år sedan tog säsongen slut efter grundserien. Med hjälp av ett par namnstarka tillbakaflyttare och en ny chefstränare vid rodret siktar Butchers tillbaka mot nationstoppen.

Lönnligan 2017 tjuvstartade redan förra veckoslutet då fjolårsmästaren Roosters, som i går kväll möter Crocodiles i en finalrepris, överrumplade regerande bronsmedaljörerna Trojans med klara siffror. Borgålaget Butchers inleder säsongen på lördag borta mot Tammerforslaget Saints – och målsättningen inför säsongen är skyhög.

– Om stjärnorna står rätt kämpar vi om hemmafördel i slutspelet, säger nya chefstränaren Jimi Roiko.

Roiko har själv bakgrund som spelare och juniortränare i Butchers. De senaste säsongerna lotsade han U17- och U19-lagen med bra betyg. Efter en svag förra säsong av representationslaget tackade han ja till chefstränarposten efter att han fått bekräftelse att juniorlagen lämnas i kapabla händer.

Efter att Butchers skakat av sig besvikelsen efter fjolårets grundserie samlade man sig snabbt och vände blickarna mot säsongen 2017. Laget har tränat under Roikos ledning sedan september och ju närmare säsongstarten kommit, desto mer har träningsintensiteten ökat.

– Vi har velat tillämpa en ny träningskultur där vi tränar tre-fyra gånger i veckan. De senaste veckorna har vi tränat bra och nu har vi de amerikanska förstärkningarna här också, säger Roiko.

Quarterback med hela vintern

En faktor som Roiko tror gör Butchers till ett starkare och framför allt bättre förberett lag än i fjol är att man under försäsongen haft en quarterback med i träningstruppen. När ligan kör i gång är det jänkaren Jordan Moore som agerar speldirigent men Sebastian Berndtsson, som spelar för Butchers samarbetsklubb Hanko Sun City i division 1, har varit ett mycket välkommet tillägg till träningstruppen. Berndtsson kommer sannolikt att spela för Butchers också i sommar.

Förutom duktiga quarterbacken Moore förstärker också runningbacken Darion Hall samt linebackern Troy Roach Borgålaget. Dessutom får Butchers två namnstarka tillbakaflyttare: Sebastian Karbin från mästarlaget Roosters och Arttu Tennberg från österrikiska Swarco Raiders.

– Man hittar inte en bättre spelare för den positionen från Europa. Han är stark som en oxe, säger Roiko med eftertryck och syftar på Tennberg – en bärande kraft i den offensiva linjen.

– Amerikanerna är atletiska killar. Quarterbacken kan kasta och han är väldigt snabbfotad. Hall är en pedant tränare och ett bra tillägg till springspelet. Roach blev utexaminerad i lördags och landade på finsk mark i måndags så honom vet vi ännu inte så mycket om, säger Roiko.

Roiko beskriver sitt manskap som både snabbare och starkare än i fjol. Målsättningen att gå till slutspel, säkra hemmafördelen genom att vara etta eller tvåa i grundserien och således få semifinalen till Borgå. Det tror Roiko stint på.