Bröllop med temat rosor

Bild: Kristoffer Åberg

Meri Lohenoja och Johan Boxberg är årets Rosenbröllopspar i Lovisa. Fem par aspirerade på att få vigas i Lovisa kyrka inför allmänheten, och lotten föll på Meri och Johan.

Meri Lohenoja är den som noga planerar i förväg och som lätt blir stressad. Johan Boxberg tar det mesta som det kommer och hetsar sällan upp sig över småsaker. En perfekt match, tycker de själva.

Den 7 juli ska Meri och Johan gifta sig och det blir inför öppen ridå. Det är de som är årets Rosenbröllopspar.

Förlovade har de varit redan en tid, men egentligen hade de tänkt vänta lite med själva bröllopet. Det var Meris mamma som slängde fram tanken att de skulle anmäla sitt intresse för Rosenbröllopet, och Meri anmälde paret.

När samtalet att det var just de som valts ut kom var Meri och Johan i London. Det kom som en liten överraskning för Johan.

– När de ringde och sa att vi vunnit hörde jag första gången om saken. Men det blir nog bra. Meri hade nog sagt att hon anmält oss, med det hade gått mig förbi, säger han.

För att kunna ansöka om att bli årets rosenbröllopspar bör antingen bruden eller brudgummen bo i Lovisa eller ha sina rötter i staden. Meri är från Valkom och Johan från Lovisa, även om de nu bor i Borgå.

Att gifta sig i sig är ingen ny tanke. Hemma finns Meris snart sex år gamla son Niilo och den gemensamma sonen Elmo, 1,5 år. Johan och Meri, båda 24 år gamla, har varit ett par i tre år.

Rosebröllopet stöds av företag i Lovisa, bland annat får bruden sin brudklänning uppsydd förmånligt. Också brudens frisyr och makeup samt blommor och ringar sponsras. Det är en orsak till att Meri anmälde paret till Rosenbröllopet.

– Det är dyrt att ordna bröllop, och vi har just köpt ett hus också, säger hon.

Vigseln blir i Lovisa kyrka och den är öppen för alla som vill komma. Brudparet kan också välja att dansa brudvals på Skeppsbron. Om Meri och Johan kommer att göra det är ännu öppet.

– Bröllopsfesten blir ändå vår egen för våra egna gäster, säger Meri.

Vid sidan om vardagen med de två sönerna, Meris treskiftsjobb vid en snabbmatskedja, Johans jobb på kärnkraftverket i Lovisa och flytten planerar Meri nu bröllopet. Gästlistan håller på att ta form, hon kollar potentiella festlokaler, planerar dekorationer och ska i dagarna köpa klänningstyg och besöka sömmerskan som ska sy upp brudklänningen.

Johan har full tilltro till sin fästmös förmåga att styra upp bröllopet på bästa sätt.

– Meri planerar och jag brukar för det mesta säga jo till det hon föreslår.

Han ser fram emot att gifta sig, även om han tänkt sig att det skulle ske först senare. Att gifta sig inför främmande människor tar han – liksom det mesta – med ro.

– Det blir väl bara lite mera människor.

Det är Föreningen Lovisa Historiska Hus som ordnat Rosenbröllopet sedan 2012.

Mer läsning