Brofogdas firar 300 år

På lördag firas Brofogdas 300 år långa historia med fest. Byggnaden uppskattas vara den äldsta i kommunen som ännu är i användning.

För exakt 40 år sedan öppnade krigsveteranen Helge Rosas dörrarna till den gamla fänriksbostaden Brofogdas som ligger i Kapellby i Lappträsk. Planen var klar: han skulle omvandla byggnaden till ett museum. Resultatet blev att museets 40-årsjubileum nu inträffar på själva byggnadens 300-årsjubileum.

Från militärboplats till specialmuseum

Byggnaden är indelad i två delar: den ursprungliga fänriksboplatsen som härstammar från 1700-talet och bagarstugan som tillbyggdes på mitten av 1800-talet när byggnaden flyttades till sin nuvarande plats.

Under byggnadens tid som fänriksboplats hann totalt 17 officerare bo i Brofogdas. 14 av dem var fänrikar och tre av dem löjtnanter. Med boplats menas i det här sammanhanget utrymmen som den svenska kronan tilldelade präster, tjänstemän och befälspersoner inom armen. Officerarna bodde i huset en åt gången, i ett till två år per man.

Det var inte alltid självklart att byggnaden skulle bevaras.

– På 80-talet visade kommunens dåtida tekniska nämnd stort intresse för att riva byggnaden, säger Rosas.

När? Lördagen den 26 maj mellan 13.00 och 14.30.

Plats? Gården bakom museet. Om vädret inte samarbetar kommer festen att flyttas till idrottshallen vid det finska lågstadiet.

Men historien fick ett lyckligt slut och i dag räknar Museiverket Lappträsks Kyrkby bland Finlands fem vackraste. Enligt Rosas har det en stor betydelse att kommunen till slut insåg värdet i gamla byggnader som Brofogdas.

– Tyvärr vägrar Museiverket ställa de fem vackraste Kyrkbyarna i rangordning. Men i våra hjärtan är Lappträsk vackrast av dem alla, säger Rosas.

En blick i finsk krigshistoria

Museet som befinner sig i den äldsta delen av byggnaden är indelat i fyra avdelningar. I utställningen finns föremål och historier från 1800-talet ända fram till krigsåren 1939-1944. Den stora samlingen av medaljer är speciellt imponerande.

– Största delen av medaljerna har skänkts till museet av ortens invånare, säger Rosas.

Utställningen väcker också roliga minnen hos veteranerna.

– Det var förbjudet att ordna danser under krigstiden men nog dansade vi ändå, säger Rosas.

Han pekar på två olika uniformer som finns i utställningen. De grå uniformerna härstammar från fortsättningskriget men skiljer sig med att den ena är mycket mer utsmyckad.

– Om någon klev in på dansgolvet klädd i en sådan här uniform så fick vi i våra vanliga gråa rockar bara se på när de unga damerna plötsligt samlades kring nykomlingen, säger Rosas.

Samarbete

Museet i Brofogdas drivs i samarbete mellan ortens två veteranföreningar och Lappträsk Hembygdsförening. Byggnaden ägs av kommunen.

– Vi är väldigt tacksamma för kommunens stöd, säger Kenneth Levin som leder samarbetet mellan veteranföreningarna och Lappträsk Hembygdsförening.

Själva festen äger rum på lördagen den 26 maj mellan 13.00 och 14.30 på gården bakom museet. Om vädret inte samarbetar kommer festen att flyttas till idrottshallen vid det finska lågstadiet.

På programmet finns festtal, musik och mat- och kaffeservering. I sann finsk jubileumsanda består maten av rovsoppa.

– I Finland åt man rovor och gröt på den tiden, säger Rosas.