Brödkön förlorar på butiksrabatter

OVISS FRAMTID. - Jag vet inte hur S-markets rabatter kommer påverka mängden mat som de skänker till matutdelningen, säger Ritva Koljonen. Bild: Anna Lillkung

S-markets rabatterade kvällsprodukter minskar mängden mat butikerna skänker till Borgås matutdelning. Ritva Koljonen på matutdelningen säger ändå att maten räcker till, än så länge.

Sedan nyårsskiftet säljer samtliga S-market butiker i Borgå vissa produkter på 60 procents rabatt under den sista öppethållningstimmen. Målet med de rabatterade priserna är att minska på svinnet i butikerna genom att sälja bort varor vars bäst före-datum håller på att löpa ut.

- Den sista kvällstimmen säljer vi olika färskvaror och livsmedel billigare, säger Henri Patovirta, distriktschef för S-marketar i Borgå med närområden.

- Vi har hittills haft bra resultat, men jag har ännu inte sett exakta siffror.

Det minskade svinnet i butikerna leder samtidigt till en mindre mängd mat som kan skänkas till matutdelningen för personer i behov i Borgå.

- Vi försöker uppnå så lite svinn som möjligt i våra butiker, inte att ge matutdelningen så mycket som möjligt, säger Henri Patovirta.

VIKTIG TJÄNST. Ungefär 600 personer hämtar mat vid matutdelningen i Borgå varje vecka. Bild: Anna Lillkung

Mindre svinn, mindre mat

Mindre svinn går hand i hand med att mindre mat ges bort. På matutdelningen i Borgå är det kö ut till gatan när de öppnar dörrarna på fredagseftermiddagen.

- Jag kommer hit för att inkomsterna inte räcker till. Jag tycker matutdelningen är en viktig tjänst och att den behövs i Finland, säger en pensionär som regelbundet hämtar sin mat vid matutdelningen på Fänriksgatan.

Matutdelningen har öppet några timmar varje tisdag, torsdag och fredag eftermiddag. Sammanlagt är det ungefär 600 personer som hämtar mat där varje vecka.

Ritva Koljonen som har hand om matutdelningen säger att de ännu inte noterat någon minskning i mängden mat de får, trots S-markets rabatterade priser.

- Vi får vår mat från fem större butiker i Borgå, inte bara från S-market. Än så länge har vi därför inte märkt någon skillnad i mängden mat vi fått in, säger Ritva Koljonen.

- Men jag vet inte hur många produkter S-market säljer på 60 procent. Givetvis kan det vara så att en del av den mat vi annars skulle ha fått nu går åt via försäljning i stället. Jag kan inte säga hur det kommer påverka oss i framtiden.

Ibland ger vi bort några enstaka varor, ibland tiotals varor. Varje dag är olik den andra.

Färskmat skänks bort

S-market skänker främst färskmat till matutdelningen, såsom frukter och grönsaker. I kontrast med den färskmat de säljer till rabatterat pris skänker de bort mat som till exempel ramlat på golvet och därmed inte kan säljas.

- Om det finns en möglig apelsin i en påse med fem apelsiner så kan vi inte sälja den. Då ger vi bort de övriga fyra apelsinerna till matutdelningen, säger Henri Patovirta.

Han menar också att det är omöjligt i det här skedet att säga hur mycket de rabatterade priserna kommer påverka vad butiken ger till matutdelningen.

- Ibland ger vi bort några enstaka varor, ibland tiotals varor. Varje dag är olik den andra.

UPPSKATTADE VAROR. Matutdelningen i Borgå är beroende av bortskänkt mat från stadens butiker. Bild: Anna Lillkung

Mer läsning