Brexit når Sibbo en knapp månad innan utsatt tid

SOPRAN. Meeri Pulakka är solist på konserten Brexit music på Artborg nästa vecka. Temat är engelska renässans- och barockmusik. Bild:

Brexit music heter nästa veckas konsert på Artborg i Sibbo. Det är sopranen Meeri Pulakka och Finländska barockorkestern (Fibo) som tolkar renässans- och barockmusik från England. Bland kompositörerna hittar man namn som Byrd–Dowland–Holborne–Locke–Purcell.

Parallellerna till brexit har bottnar i historien. Den brittiska 1600-talsmusiken präglades av två motsatta strömningar: den isolationistiska som grundades sig på de brittiska öarnas geografiska avstånd till den europeiska kontinenten och den internationella som hängde ihop med samväldestanken.

Inbördeskrig, republik och stark religiositet lamslog kulturfältet men när monarkin återinfördes hämtade hovet, som varit på landsflykt på kontinenten, nya impulser till England. Det syntes också i musiklivet, och när franska och italienska influenser kombineras med den brittiska traditionen föddes mycket originell musik.

Sopranen Meeri Pulakka har ett brett kunnande och tolkar allt från barock till nutida musik. Hon har också sjungit opera och i Brexit music backas hon upp av trettioårsjubilerande Finländska barockorkestern. Konserten är en del av ett konsertsamerbet mellan Avanti, UMO och FiBO, och ordnas i samarbete med kulturtjänsterna i Sibbo och Sibbo musikinstitut.

Biljetterna till konserten torsdagen den 3 oktober klockan 19 på Artborg i Sibbo kostar 15/10 euro och fås via liveto.io samt vid dörren. Personer yngre än 12 år kommer in gratis.

Mer läsning