Enligt statistiken ökade försäljningen av strandfastigheter i Finland under fjolåret med drygt 40 procent, försäljningen av strandtomter till och med mer än så.

De mäktiga siffrorna går hand i hand med Bo LKV:s statistik över egen försäljning som för fritidsfastigheternas del visar en ökning på omkring 50 procent.

Den stora efterfrågan ser inte ut att ha mattats av då den livligaste försäljningssäsongen i form av våren nu står för dörren, tvärtom.

– I princip alla fritidsobjekt som kommer till försäljning går åt, säger Kristian Lindfors och Jatta Toivola som är mäklare vid Bo LKV:s kontor i Borgå.

Strand och bilväg fortfarande drömmen

Kerstin Ståhlberg som förmedlar objekt på området Esbo och västerut kan också hon blicka tillbaka på ett rekordår. Inte bara fritidsboende utan fastigheter överlag har gått åt.

– Ur fastighetsförsäljningens synvinkel kan regionen Västnyland ses som en vinnare i pandemin, säger hon.

Fjolårets rekordnoteringar kan ändå bli svåra att toppa. Både i Öst- och Västnyland, som med sitt nära läge till huvudstadsregion lockar många stugköpare, överstiger efterfrågan för tillfället utbudet. Objekten är betydligt färre än för ett år sedan och säljarens marknad råder.

Vad är det som köparna vill ha? – Den stora drömmen är fortfarande ett fritidsboende vid vatten med bilväg ända fram, vilket förstås kostar därefter. Alla har inte möjlighet att lägga ut stora summor, men för alla bra objekt till sakliga priser finns det köpare. Ett fritidsboende behöver inte heller alla gånger vara en traditionell stuga. Jag har sålt en del höghuslägenheter för funktionen som andra hem, säger Kerstin Ståhlberg.

Bild: Privat

Också tidigare svårsålt går åt

Ett andra hem där man kan tillbringa mycket tid och jobba på distans är uttryckligen det som många köpare söker.

– Men stugor köps fortsättningsvis också för avkoppling och för att man vill komma nära naturen och ägna sig åt aktiviteter såsom båtliv och fiske, säger Kristian Lindfors.

Under senaste år har trenden gått mot allt högklassigare fritidsboende. Bekvämligheter och god standard önskas fortsättningsvis, somliga är enligt Lindfors till och med redo att satsa mer på sitt fritidsboende än på sitt permanenta hem. Men vid sidan av det har också de mer spartanska och enkla stugorna börjat hitta sina köpare igen.

– Också objekt som tidigare kunde vara svårsålda går åt just nu. Har man en gammal stuga som står oanvänd och förfaller är det med andra ord rätt läge att sälja den nu, säger Jatta Toivola.

Det som också kan noteras är att stugägandet börjat intressera allt yngre generationer, till exempel som komplement till en liten stadslägenhet.

Ta hjälp av proffsen

Handeln med fritidsfastigheter har sina specialdrag och det är bra att ha en professionell mäklare till sin hjälp. Gärna en som förutom att ha lokalkännedomen och kunskapen också har känsla för de stämningar som brukar vara förknippade med en stugaffär.

– Försäljningen av stugor hör till de mest känslofyllda fastighetsaffärerna av alla. Man säljer inte enbart en fastighet utan också barndomssomrar och andra fina minnen. Det är något man bör kunna beakta och ta hänsyn till, säger Jatta Toivola.

I likhet med Bo LKV:s alla försäljningsobjekt blir stugans bästa sidor framhävda i behandling av Bos egna styling- och fototeam. Kerstin Ståhlberg ser det som en klar marknadsfördel.

– Våra inredningsbilder väcker kundens intresse och nyfikenhet efter att få se mer. Vi har ett bra koncept som utvecklas hela tiden och kompletteras med nya verktyg som gör det möjligt för oss att erbjuda kunderna ännu bättre service. Det senaste är applikationen Bo App som ger säljaren full koll på hur försäljningen framskrider.

Bild: Privat

Bild: Privat

BOKA ETT KOSTNADSFRITT VÄRDERINGSBESÖK | bo.fi/loma-asunnot