Brankis fylls av rock, blues och lite till

BLANDAT GÄNG. Borgå rock & blues förening med Nils Eriksson i spetsen (stående med svart kavaj) ordnar konsert med variation på Brankis. Uppträder gör bland annat Lee Angel (t.v.), Erik Lindroth (sittande) från Zel Quartet, samt Rolf Gustafsson och Roger Ek från Bridge of Rock. Bild: Kristoffer Åberg

Nybildade Borgå rock & blues förening inleder starkt med en brett upplagd konsert där kvällens stora namn är Hasse Walli. Kryssa för Brankis och lördagen den 11 juni i kalendern.

Hasse Walli är ett av de stora namnen inom finländsk gitarrmusik. Det är en stor grej att han uppträder i Borgå, jag tror att han varit här några gånger tidigare under sin karriär, säger Nils Eriksson från Borgå rock & blues förening.

Hur kommer det sig att Walli fastnade för rock på Brankis?

– Jag är ett enormt Beatles-fan och det är Hasse också. Vi träffades på en Beatles-festival i Liverpool och blev bekanta. Jag bjöd in honom, och här är vi nu, säger Eriksson.

Hasse Walli började redan som 12-åring spela trummor i en jazzorkester, som fjortonåring bytte han till gitarr och fortsatte musikerkarriären i The Islanders och 1966 turnerade han i Skandinavien med den tidens toppband, Jormas. Det verkliga genombrottet kom ett år senare då Walli grundade bandet Blues Section där bland annat kompositören och trumpetaren Otto Donner spelade med.

Modern folkmusik

– I mitten av sjuttiotalet grundade han Piirpauke, den första gruppen i Finland som spelade modern folkmusik, och det blev succé. Gruppen åkte till och med på Europaturné.

Det som i dag kallas world music, världsmusik, blev ett stort intresse för Hasse Walli som efter en tur via reaggaen fattade tycke för urban senegalesisk musik. Där fastnade han och i snart trettio års tid har han tillbringat vintrarna i Senegal och skapat musik, senegalesisk och urbant afrikansk.

– Numera uppträder han mera sällan i Finland. Därför är vi extra glada över att han ger en konsert i Borgå, säger Nils Eriksson.

Blandad repertoar

På Brankis uppträder Hasse Walli under namnet Hasse Walli Power Trio där Walli är solist och spelar gitarr, Pasi Nousiainen spelar bas och Jartsa Karvonen hanterar trummorna.

– Det kommer till en del att köra eget material men bjuder också till exempel på låtar av Jimi Hendrix som tar oss rakt tillbaka till sextio- och sjuttiotalet, säger Eriksson.

Borgå rock & blues förening bestämde sig för att bygga upp Brankis-konserten runt Hasse Walli. Nils Eriksson hade sett Lee Angel uppträda med blues just på Brankis och gillade det han såg. Han tog kontakt med rockaren som nappade på förslaget och nu får fungera som lockbete för en lite yngre publik och nu står musik allt från sextiotalet till nutid på repertoaren.

– Den nyaste musiken är inte ens utgiven ännu, säger Lee Angel som under vintern jobbat på nytt material. Det är rock'n roll på engelska som vi den här gången kör i duostil tillsammans med Ossi Saarikko på bas.

Brett spektrum

Rock och klassisk blues är genren som det lokala bandet Zel Quartet håller sig till, åtminstone för den aktuella konsertens del – förra helgen trivdes gruppen också i fusion-musikens hägn i samband med en konsert på Grand. Solisten och gitarristen Erik Lindroth har bland annat skrivit några egna blueslåtar som gruppen spelar och blir basisten Lasse Rantanen, trummisen Wille Granö och pianist-organisten Mikko Seppä, riktigt i tagen så bjuds publiken rentav på lite jazz och fusion också.

– Vi bjuder publiken på ett brett spektrum av olika slags musik. De olika grupperna kör hårt i sina egna genrer och vi hoppas att få se mycket bekanta i publiken, säger Erik Lindroth.

Sjupersonersbandet Bridge of Rock grundades i fjol. Gruppen med Roger Ek som huvudsolist och showman, Fanny Söderström och Maija Vähämartti som bakgrundssångare, Rasmus Nygård på sologitarr, Emil Ylhäinen på bas och Anssi Alamylläri på trummor, satsar på sextio- och sjuttiotalsmusik. De bjuder dels på klassiska rock- och poppärlor, dels på egna låtar som gitarristen Rolf Gustafsson skrivit under årens lopp. Också om bandet är nytt så har alla medlemmarna sysslat länge med musik, och till exempel sjunger fem av dem i något skede under konserten.

Konserten på Brankis den 11 juni är samtidigt något av ett elddop för Borgå rock & blues förening. Målet är att ordna flera konserter i framtiden.

Bridge of Rock, Lee Angel Duo, Zel Quartet och Hasse Walli Power Trio uppträder, i den ordningen, på Brandkårshuset i Borgå lördagen den 11 juni med start klockan 18.

Det blir musik för hela slanten, från sextiotalsrock via blues och fusion till nyskriven rock, fram till klockan 00.30.

Biljetterna kostar 20 euro vid dörren, förköp från Grand Luckan.

Arrangör är Borgå rock & blues förening.

Mer läsning