Brandmästaren om trädolyckan i Nickby: Lönar sig att alltid ha telefonen inom räckhåll

RÄDDARE I NÖDEN. För alla som rör sig ensamma i naturen lönar det sig att ladda ner 112-appen. Bild: Skärmpump: 112.fi

En man blev fastklämd då han fällde en trädstam på sin fot i Nickby på lördagen. Eftersom hans telefon låg bland utrustningen ett tjugotal meter bort kunde han inte använda den för att kalla på hjälp. I stället fick han ropa i en halvtimme innan en förbipasserande hörde honom.

Jourhavande brandmästare Reijo Houni på räddningsverket i östra Nyland säger att händelsen ägde rum väster om kyrkbacken i början av Mårtensbyvägen i Nickby.

– Granen som mannen skulle fälla blev hängande halvvägs och han använde ett brytjärn för att försöka få trädet omkull. Stammen rullade av stubben och landade på mannens stövel och han kunde inte ta sig loss. Till all lycka hade mannen på sig skyddsstövlar så hans fot skadades inte.

Mannen hade med sig en telefon men den låg utom räckhåll ett tjugotal meter bort. Efter att ha ropat på hjälp i en halvtimme hörde äntligen en förbipasserande honom och kunde tillkalla räddningsverket.

– Räddningsmanskapet lyfte upp stammen och mannen kunde lämna platsen på egna ben. Man kan nog säga att skyddsstövlarna räddade mannens fot, säger Houni.

Olyckan i Nickby aktualiserar enligt Houni vikten av att man alltid ska hålla sin telefon på nära håll.

– Bröstfickan är den rätta platsen för telefonen om man rör sig ensam. Det här gäller allt från trädgårdsarbete till trädfällning och skogspromenader. Dessutom lönar det sig att installera 112-appen så att man på räddningsverket vid behov kan se koordinaterna för var man befinner sig.

Mer läsning