Brandkåren räddade kråkungar på Svinö

KRÅKUNGE. Hammars FBK ryckte ut till Svinö och lyfte upp två kråkungar tillbaka i boet. Bild: Mostphotos

Hammars FBK ryckte ut till Svinö vid femtiden på torsdagen. Då hade man fått in en anmälan om två kråkungar som ramlat ur boet.

Enligt jourhavande på Östra Nylands räddningsverk var det en förbipasserande som märkte fågelungarna och slog larm. Hammars FBK åkte ut och lyfte kråkungarna tillbaka i boet.

Kråkungar klättrar gärna runt i trädet där kråkboet finns innan de lärt sig flyga, och det händer att de faller ner. Rådet är att lyfta upp fågelungen tillbaka i boet eller på någon trädgren. Ett sätt är att placera ungen på nedfallen gren och lyfta den på så sätt, den andra att kupa händerna och lägga ungen så högt upp i trädet man kommer åt. Fågelmannan godkänner troligtvis fågelungen också om en människa rört vid den; fågelägg är det sannolikare att hon överger.

Bra att komma ihåg är att människans hudfett förstör fågeldunets vattenavstötande skydd, och att man därför inte ska klappa fågelungar. Dessutom kan fåglarna ha parasiter av olika slag, så det är all anledning att tvätta händerna noga om man rört vid en fågelunge.

Kråkungar, precis som många andra fågelungar, lämnar ofta boet innan de kan flyga. Även om man råkar dem på marken så är de sällan övergivna, och fågelmamman ser till att mata dem i närheten av boet.