Bråd vecka för coronatestandet i Borgå

KÖ. Telefonlinjerna på hälsovårdscentralen i Borgå har varit överbelastade den här veckan. Bild: Arkiv/Mostphotos

Tidsbeställningen för coronatest lider av långa köer också i Borgå. Telefonlinjerna var speciellt överbelastade i början av veckan.

Rekommendationen att jobba på distans upphävdes, semestertiden lider mot sitt slut och skolöppningen ligger bakom knuten. Det här är de största orsakerna till att telefonlinjerna är överbelastade på hälsovårdscentralen i Borgå, uppger överläkare Susanna Varilo på Borgå hälsovårdscentral.

– Det ser ut som att vi har omkring tio samtal i kö just nu, säger Varilo om läget på onsdagsförmiddagen.

Onsdagens coronatestkapacitet i Borgå överskreds redan på onsdagsmorgonen vilket betyder att de som beställer tid efter det testas nästa dag. Köbildningen har ändå inte varit lika dramatisk som i Helsingfors, där det har kunnat dröja två dagar innan man kommer på coronatest.

– Hittills har fördröjningen inte varit längre än en dag. Mest problem har vi nog haft med telefonköerna. En del av personalen är fortfarande på semester och när vi närmar oss hösten blir också vanlig flunsa allt vanligare, säger Varilo.

Värst var läget på måndagen.

– Det är inte bara personer med luftvägsbesvär som försöker ringa till hälsovårdscentralen. Måndagen är i allmänhet den brådaste dagen också i vanliga fall. Det känns hemskt att säga, men om ens fall inte är akut kanske det lönar sig att vänta en dag, säger Varilo.

Hon vill understryka att man ska hålla sig hemma även om man inte får en tidsbeställning samma dag.

Mer läsning