Bota rockfebern med en kväll på Brankis

ROCK. Pete boy rock 'n' roll trio spelar klassisk rock på Brankis. Bild: Filip Snellman

Rock'n'roll fever heter föreningen Porvoo Borgå Rock & Blues Clubs senaste konsertsatsning. Det blir en helkväll i femtio- och sextiotalsrockens tecken på Brandkårshuset.

Två naggande goda rock- och bluesband och en man med sin gitarr, det är upplägget för konserten Rock'n'roll fever på Brankis den 28 september. Rockfebern lär utan tvekan spridas i publiken när kvällens toppnamn Pete Boy Rock'n'Roll Trio äntrar scenen.

Gruppen med Borgåbon Petteri Salmi som solist och sologitarrist kör ett intensivt tvåtimmarsset som rymmer många korta låtar. Korta låtar betyder flera andningspauser för publiken – som brukar dansa hejvilt på rock & bluesförenings konsertkvällar.

– Få se om vi måste slopa balladerna helt och hållet om hålligång är det som publiken vill ha, säger Salmi.

Proffstrio

Trion bildades för drygt fyra år sedan efter att Petteri Salmi, kontrabasisten Mika Railo och trumslagaren Petteri Määttänen gav ett ex tempore-gig på Sverigebåten. Proffsmusikernas samspel var sömlöst från start, och när killarna gick i land gjorde man det i form av Pete Boy Rock'n'Roll Trio.

Få se om vi måste slopa balladerna helt och hållet om hålligång är det som publiken vill ha.

Sedan dess har det blivit otaliga konserter, till exempel ett antal klubbkeikkor i Paris, men trion har uppträtt också i Helsingfors samt ett fåtal gånger i Borgå. På repertoaren finns både egna låtar och coverlåtar.

– Triosammansättningar blir bara populärare, säger Nisse Eriksson från arrangörsklubben.

Trender

Eriksson har under de senaste tio åren besökt Liverpool under internationella Beatleweek, och där har han sett en tydlig förskjutning mot mindre bandsammansättningar.

En annan trend är att digga vintagemusik och vinylskivor, något som också Pete boy rock'n'roll trio tagit fasta på: de spelar tidig bluesrock och har gett ut en singel enbart på vinyl.

Porvoo Borgå Rock & Blues Club rf:s konsert på Brandkårshuset i Borgå, Kyrkogatan 2, lördagen den 28 september med start klockan 18.

För musiken står trubaduren Sune Huldin, BSB-Band och Pete Boy Rock'n'Roll Trio. Showtime är klockan 19 och konserten håller på till efter midnatt.

Biljetter i förköp för 20 euro fås via Grand Luckan eller från föreningen på porvoo.rock@gmail.com, tfn 040–539 2525. Vid dörren kostar biljetterna 22 euro.

Vad spelar ni för sorts musik?

– Femtiotalets rock'n'roll är vår grej. Femtiotalet är en bra utgångspunkt för all musik, säger Petteri Salmi.

Gene Vincent är en favorit bland den tidens rockstjärnor, och publiken kommer att få höra åtminstone några låtar från Gene Vincent and the Blue Caps plattor.

– Kanske blir det också någon låt av Elvis, Hound dog möjligen, säger Petteri Salmi. Det beror lite på publiken hur repertoaren utformas, man måste ju välja låtar enligt stämningen.

TRE AV FEM. BSB-Band, här representerat av fr.v. Stefan Westerbladh, Kim Lönnroos och Bo Ingves, har en diger och varierande låtlista att välja ifrån. Bild: Filip Snellman

Gott & blandat

Rock & blueskvällens andra gruppakt, BSB-Band, kör för sin del med en gott-och-blandat-repertoar.

– Vi har en väldigt mångsidig repertoar och har övat in så många låtar att det nästan är svårt att välja vad vi ska spela, säger Bo Ingves som spelar bas.

Bandet har – som namnet antyder – Runebergskören BSB som gemensam nämnare och förutom Bo Ingves består gruppen av Gustav Antell, Kim Lönnroos, Johan Westerberg och Stefan Westerbladh.

De östnyländska musikerna har tidigare spelat i olika sammansättningar, men sedan några år har man toppat formen tillsammans.

Vi har en väldigt mångsidig repertoar och har övat in så många låtar att det nästan är svårt att välja vad vi ska spela.

Gästartist och trubadur

Som ett tema för bandets kväll på Brankis fungerar Roy Orbinsons musik, och utöver det kör man popdängor som Umbrella och också några låtar på finska. Rauli "Badding" Somerjokis Valot och Kari Tapios fina Kukka hiuksissaan, en inhemsk version av San Francisco, får publiken till exempel höra.

– De kommer att ha en gästande stjärna med sig på scenen, säger Nisse Eriksson hemlighetsfullt.

En man och en gitarr, det är trubaduren Sune Huldins ingång till konsertscenen. Huldin, som inleder konsertkvällen, är utbildad pianostämmare och jobbar som it-expert på De synskadades förbund, men för den stora allmänheten har han blivit bekant via Vegatoppen.

I våras släppte Huldin sin första singel Glas, och låten har spelats flitigt i radio under sommarmånaderna. På Brankis handlar det om en mix av egna stycken och lånta låtar.

BRANKISKONSERT. Porvoo Borgå Rock & Blues Clubs med uppe fr.v. teknikern Dag Lindholm, Rolf Gustafsson och Roger Ek samt Nisse Eriksson framme till höger. Petteri Salmi i helsvart representerar artistgardet dvs. Pete Boy Rock'n'Roll Trio. Bild: Filip Snellman

Mer läsning