Bosgårds Bull Run – en kul start på motionssommaren

HOPPAS PÅ SOLSKEN. Så här varmt och skönt såg det ut i fjol då Bosgårds Bull Run ordnades för första gången. Man får hoppas på liknande förhållanden om en vecka på lördag. Bild: Andreas Sjöblom

Fjolåret visade att terränglöpningsjippot Bosgårds Bull Run var ett intressant och fungerande koncept. Om en vecka är det dags igen att skaka vinterrosten av sig i de idylliska landskapen.

Om en vecka på lördag är det dags igen. Arrangörerna för terränglöpningsevenemanget Bosgårds Bull Run (se Ilmavaltiaats video från i fjol) hoppas att både stora och små ska ta chansen att borsta dammet av löpningsskorna och inleda försommaren på ett hurtigt sätt.

Esa Huttunen från arrangörsföreningen Extreme Endurance Athletics hoppas på en likadan fullträff som i fjol. Feedbacken efter jungfrujippot var riktigt bra.

– Det var ett roligt tema. Helheten var bra. Vi hade några lite roliga grejer såsom spurtpriset till en kilometer och Sonnitonni för barnen, säger Huttunen om fjolårets succé.

I fjol var det närmare 200 ivriga som deltog i det färska motionsevenemanget.

– Vi hoppas folk vaknar till inför evenemanget. Det här är ett lämpligt sätt att komma i gång, säger Huttunen.

De som var med i fjol får uppleva något helt nytt i år. Rutten runtom den idylliska landsbygden är annorlunda än i fjol.

– Idén är att löpa lite nya rutter varje gång. Man tävlar inte mot fjolårets resultat. De är de bästa rutterna i Borgå och om man gillar att löpa i landsbygdsmiljö ska man absolut komma med. Det är fint med ett stort startfält då alla kan heja på varandra. Det är mycket roligare om många är med.

Alla välkomna

Löpsträckorna är 8 och 15 kilometer. Dessutom ordnas Sonnitonni för barn under 12 år – ett kilometerslopp på Bosgårds område. Hittills har en positivt stor mängd ungar anmält sig – men fler får ännu rum.

Man kan antingen satsa hårt och kämpa om topplaceringar på de längre sträckorna eller bara njuta av evenemanget och ta sig en trevlig lördagsvandring runt rutten. Både motionärer och terränglöpningstoppar är välkomna.

I fjol höll tävlingen en verkligt hård klass.

– Det var en hård nivå på loppet helt nationellt sett. Gleb Tikhonov klarade åttakilometerssträckan på 27 minuter. I år har vi höjt insatserna i spurttävlingen. Om nån är snabbare än Gleb i fjol på den första kilometern belönas denne med hundra euro, säger Huttunen.

Den ryska landslagsorienteraren avverkade den första kilometern på lite under tre minuter. Men vare sig man tar den första kilometern på tre eller femton minuter ska man inte glömma det viktigaste, anser Huttunen.

– Man ska ha roligt, påminner han.

Här kan du anmäla dig: http://bull-run.webnode.fi/hintalista/

- Terränglöpningsjippot Bosgårds Bull Run ordnas på Bosgård i Borgå lördagen den 6 maj.

- Sträckorna är 8 km och 15 km och rutten består av såväl sandväg, stigar, spånbana och asfalt. För barn under 12 år ordnas Sonnitonni på 1 km på Bosgårds område.

- Förhandsanmälan till loppet görs med hjälp av en anmälningsblankett på webbsajten www.http://bull-run.webnode.fi. Startavgiften betalas på tävlingskansliet (INFO) i god tid före start.

- Sonnitonni med start kl. 11.00, Bull Run med start kl. 12.00. Valfri start på vandringen utan tid mellan klockan 10-12. Lotteri och prisutdelning cirka kl. 14.

Pris och anmälan

8/15 km: 20 euro med förhandsanmälan, 25 euro på plats.

Sonnitonni: 5 euro.

Vandring (utan tid): 10 euro.

Förhandsanmälan stängs 2.5 kl 23.59.

Efteranmälan senast en timme före start på tävlingskansliet.

Mer läsning