Bortglömd frågesport på Sibbos nätsajt

LOKALKUNSKAP. Länken som leder till frågesporten har funnits redan i flera år på Sibbos hemsida men kommunen har inte marknadsfört frågesporten aktivt. Bild: Skärmdump

Olika typer av frågesporter är populära på internet och även Sibbo har en sådan, fast få vet om det.

För mig, som ändå besöker sibbo.fi flera gånger per vecka, kom det som en överraskning att det längst nere på sajten under rubriken "Nu" finns en länk med titeln "Spela Sibbo-frågesport". Nyfikenheten vaknar och jag försöker ta reda på om frågesporten är en ny tjänst eller någon gammal kvarleva. På kommunens it- och informationsavdelning har man en vag bild av att det åtminstone i något skede funnits en frågesport på sajten. Slutligen är det Carola Juselius, assistent för ledningen, som kan ge lite mer information.

– Jag började jobba på kommunen för åtta år sedan och om jag minns rätt lanserades frågesporten lite efter det. Antagligen i samband med att webbsidan förnyades 2012.

Juselius säger att man från företaget som upprätthåller frågesporten kontaktade Sibbo och undrade om kommunen ville vara med.

– De hade själva en hel del frågor för frågesporten och på kommunen hade vi också möjligheten att skicka in egna frågor. I något skede fick vi också e-post om när nya frågor lades till. Där borde finnas flera hundra frågor som presenteras i slumpmässig ordning när man spelar.

Juselius beskriver frågesporten som en kul och harmlös grej för dem som är intresserade av kvistiga Sibbofrågor.

– Frågesporten kostar ingenting för kommunen och den har fått hänga med. Med ojämna mellanrum har jag kontrollerat att frågesporten fortfarande fungerar. Då Sibbo en gång i tiden fick en Facebooksida puffade vi frågesporten där men efter det har den fått leva sitt eget lilla liv.

Motsvarande frågesporter finns även för bland annat Borgå och Lovisa.

Mer läsning