Borgåtriennalen fokuserar på tecknande

PERFEKT PLATS. – Borgå är det perfekta stället för ett större internationellt bildkonstevenemang, säger Tove Hagman som är styrelsemedlem i Stiftelsen för Borgå konstfabrik och triennalens administratör. Bild: Kristoffer Åberg

– Vi vill visa tecknandet ur olika perspektiv. Det kan var allt från linjer i vatten till byklinor, säger Iina Virkki producent för Borgåtriennalen.

Borgåtriennalen ordnas för första gången i sommar. De första spåren av denna internationella storsatsning syntes i gatubilden förra sommaren och i juni öppnas den fullt ut.

Ett tjugotal konstnärer kommer att ställa ut främst utomhus, men även i Kaplansgården, Konstfabriken och på Kulturhuset Grand. Mestadels är det frågan om etablerade finländska bildkonstnärer i trettio-fyrtioårsåldern, men också en del utländska konstnärer medverkar.

– Tanken har hela tiden varit att skapa så kallad popup-konst ute på stan i samverkan med publiken, säger Virkki.

Bland annat kommer den malaysiska performancekonstnären Chia Chuyia att knyta röda blommor av rött garn tillsammans med triennalpubliken medan elever från Haaga-Helia samarbetar med svensken Joakim Stampe för att med vattenlöslig färg plocka fram figurer ur berg och stenar i stadsmiljön.

Tvättlinor

Skulptören Kaisu Koivisto kommer med publikens hjälp att binda tvättlinor till en lång installation både i Citymarkets korridor samt i Kaplansgårdens trädgård. Gläjdemännen, en grupp med tolv manliga konstnärer, planerar att måla direkt på väggarna i köpcentret Lundi medan lokala serietecknaren Emmi Valve och Borgåbördiga bildkonstnären Karoliina Hellberg ställer ut en stor teckningsinstallation med sjöjungfrutema på Paahtimos utservering.

– Vi vill också förena bildkonst med andra konstområden såsom musik och dans. Till exempel svenske John Rasimus kommer att köra runt med en kalkningsmaskin och "teckna" samtidigt som dansaren Panu Varstala följer honom.

Teckningar

Men det är inte bara frågan om installationer och performance; också traditionella teckningar på papper ställs ut, såsom Elina Merenmies och Mika Karhus svartvita teckningar och Stig Baumgartners abstrakta målningar. I Konsthallen ställer Borgåkonstnären Sampsa Indrén ut teckningar och installationer som relaterar till kampsport.

Henry Wuorila-Stenberg är den äldste av deltagarna och han ställer ut sina existentiellt laddade teckningar i Kaplansgården. Det är frågan om ett retrospektiv av teckningar som inte visats tidigare.

Tre års mellanrum

En drivande kraft bakom hela projektet har varit bildkonstnären Petri Hytönen, som för tillfället är stipendiat i Villa Lante i Rom. Tanken är att ordna triennalen i Borgå vart tredje år. Redan nu håller man på att planera finansiering för år 2020.

Arkitekten Tove Hagman har varit med i planeringen från början och har hjälpt till att söka finansiärer. Triennalen stöds bland annat av Borgå stad, Nylands konstkommission, sparbanksstiftelsen Aktia Borgå, Borgå Folkakademi och församlingarna i Borgå.

– Det ekonomiska stöder har gjort att Borgå konstförening haft möjlighet att anställa bildkonstnär Iina Virkki som producent, säger Hagman.

Tanken på Borgå som det perfekta stället för ett större internationellt evenemang kring bildkonst föddes redan 2014.

– Speciellt passande är det då man tänker på Borgås historiska bakgrund som konststad, men också för att visa att visuell konst är så mycket mera än tavlor i ett galleri.

Stadsfestival med bildkonst som arrangeras vart tredje år.

Utomhus runtom i staden, men också i Konstfabriken, Kaplansgården och Grand.

Huvudarrangörer är Borgå stad, Stiftelsen för Borgå konstfabrik och Haaga-Helia.

Inbjudna konstnärer: Dany Danino (Belgien), Sampsa Indren, Vappu Rossi, Jyrki Riekki, Kaisu Koivisto, Mika Karhu, John Rasimus (Sverige), Panu Vartsala, Outi Koivisto, John Court (England), Chuyia Chia (Malaysia), Joakim Stampe (Sverige), Tatu Tuominen, gruppen Ilomiehet, Karoliina Hellberg, Emmi Valve, Henry Wuorila-Stenberg, Heikki Leis (Estland), Oliver Whitehead, Päivikki Kallio, Stig Baumgartner, Elina Merenmies.

Årets tema: “Drawing is a Common Thing”.

Triennalen öppnas 17 juni. Håller på till slutet av augusti.

Mer läsning