"Borgåstyrelsen ska ledas av en kvinna"

VÄLJ EN KVINNA. Matti Nuutti och Anette Karlsson anser att Borgåstyrelsen nu måste få en kvinna som ordförande. Karlsson hör till dem som är redo. Bild: Kristoffer Åberg

I årets Borgåval knep kvinnorna mest personliga röster och det måste synas också i platsfördelningen. Det påpekar avgående styrelseordföranden Matti Nuutti.

De politiska partierna förhandlar för tillfället om ordförandeplatser och sammansättningar. Det man redan vet är att SFP får ordförandeposten i stadsfullmäktige, medan SDP får sin representant på motsvarande post i stadsstyrelsen.

Mikaela Nylander är ett självklart var för fullmäktige, men vem ska leda stadsstyrelsen? Jaakko Jalonen har redan hunnit meddela att han står till förfogande och Tapani Eskola, som är partiets huvudförhandlare har sagt att Jalonen är en bra kandidat.

Eskola har också konstaterat att han gärna fortsätter som ordförande i social- och hälsovårdsnämnden.

Inte så enkelt

– Stopp, stopp, ropar Matti Nuutti, som inte personligen kandiderade i valet men som är mån om att valresultatet respekteras.

Han tycker att det är märkvärdigt att man nu i offentligheten bollar med namn enbart på män.

– Kolla vem som fick mest röster. Kvinnorna är i topp.

Själv anser han att ordförandeklubban i styrelsen borde gå till Anette Karlsson, som gjorde ett fenomenalt val trots att hon kandiderade första gången i hemstaden. Även om Millariikka Rytkönen fick mest röster inom partiet, var Karlsson god tvåa med sina drygt 500 röster. Duon hör till valsegrarna också med tanke på alla partier.

Att Nuutti flaggar för Karlsson har också många andra orsaker än röstmängden.

– Hon är tvåspråkig, vilket är väldigt viktigt, hon har gedigen erfarenhet av politik och samhällsaktivitet, hon är ung, energisk och jobbar i både riksdagen och Nordiska rådet, där hon har insyn i det som händer i Finland och Norden.

Vi träffar Nuutti och Karlsson tidigt på måndagsmorgonen. De övervägde länge att gå ut med sina åsikter i ett känsligt förhandlingsläge.

– Kutymen har varit att man tar det lugnt och låter förhandlingarna ha sin gilla gång. Men eftersom andra nu öppnat spelet kan vi inte tiga, säger Matti Nuutti.

Förnyelse

Anette Karlsson, som alltså också är redo att ta ansvaret för ordförandeskapet i stadsstyrelsen, säger att om valresultatet inte syns i platsfördelningen struntar man i väljarna. De har röstat för förnyelse.

– Vill man att väljarna tappar förtroendet för partierna?

Hon påpekar att hon talar för alla de kvinnor som hävdade sig i valet, inte bara för sig själv.

På frågan om hon verkligen har möjlighet att sköta ett så tidskrävande uppdrag vid sidan om sitt jobb svarar hon ja.

– Mitt arbete som assistent för riksdagsledamot Ville Skinnari och som politisk expert för socialdemokraterna i Nordiska rådet tar 4 veckodagar i anspråk. Jag har redan i ett par års tid engagerat mig starkt i Borgåfrågor, trots att jag inte suttit i fullmäktige.

Hon påpekar att hon till vardags sitter på all aktuell information även inom rikspolitiken.

– Det har Borgå säkert nytta av. Jag har redan nu lyft fram staden i olika sammanhang. Exempelvis utreds östra kustbanan på nytt på mitt förslag.

Korpi också intresserad

Till de sossekvinnor som samlade mycket röster hör också Marianne Korpi och även hon är intresserad av att leda stadsstyrelsen.

– Jag hoppas att valet faller på mig, säger hon då ÖN ringer upp.

Hon jobbar inom staden och anser det vara en fördel.

– Som stadsstyrelsemedlem vet jag hur jobbigt ett ordförandeskap är, men jag är inte rädd. Jag är van vid mycket arbete och är redo att ge järnet ytterligare.

Korpi har länge suttit i stadens fullmäktige och också kandiderat i riksdagsval. Hon hoppas att Borgå nu får en kvinnlig styrelseordförande.

– Jag klarar mig bra på svenska men förkovrar mig dessutom hela tiden, påpekar hon - på god svenska.

Borgå befinner sig nu i en alldeles speciell situation. Hittills har stadsstyrelsen alltid styrts av män och det har sagts att man numera måste vara privatföretagare eller pensionär för att klara av uppdraget. Så tidskrävande är det.

I år är posten attraktivare än på länge.

Matti Nuutti hoppas att det aktuella valet inte blir en dragkamp mellan sosseföreningarna.

– Man måste kunna förhandla och se till helheten, samma gäller andra poster. De som fått mycket röster måste erbjudas viktiga uppdrag, regeln gäller hela partifältet.

Mer läsning