Borgåskytten Fredrik Jensen bakom segern mot Irland

Fredrik Jensen hittade rätt igen då Finland slog Irland Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finland slog Irland 1–0.

Som både Fredrik Jensen och landslagstränaren Markku Kanerva sade efter match. Det här var tufft. Irland bjöd upp till kamp och kunde mycket väl ha gått segrande ur leken. Men Finland fortsätter att nå resultat och att ha marginalerna på sin sida. 1-0 mot Irland betyder att Finland säkrat en plats i nästa upplaga av Nations League och att gruppsegern i allra högsta grad ligger inom räckhåll.

– Nu tar vi två segrar till och lämnar inget åt slumpen. Det är det enda vi går för, säger Teemu Pukki.

Pukki gjorde visserligen inte mål den här gången heller men Norwichanfallaren hörde ändå till planens giganter.

Jensen, målskytt senast mot Bulgarien då han hoppade in efter en dryg timmes spel, fick chansen från start nu då tränare Markku Kanerva valde att satsa på Augsburgproffset tillsammans Pukki på topp. Jensens insats var inte hans bästa i landslaget men det minns ingen om ett år eller två. Målskyttar kommer folk alltid ihåg och Jensen är inne i ett fint stim i landslaget där han gjort sju mål på sexton matcher och ett mål var 94:e minut.

– Det här var en riktigt svår match. Irland var bra och vi hade problem. Men ett bra lag kan vinna svåra matcher också då det inte stämmer fullt ut, säger Jensen.

– Det här var en arbetsseger av ett lag med stort L. Alla killar gav allt och då har vi alltid chansen. Ett mål räcker då vi är så bra i defensiven, säger Kanerva.

Att ett mål räckte var långt också stjärnmålvakten Lukas Hradeckys förtjänst. Leverkusenkeepern stod för ett par riktigt svettiga räddningar i slutminuterna då Irland tryckte på med allt man hade.

– Jag har ett fantastiskt lag som spelar framför mig. Räddningarna jag gör ska jag göra, säger Hradecky.

Pukki? Hade ett par bra lägen som inte satt denna gång heller. Men Pukki var utmärkt trots att nätrasslet uteblev. Han var delaktig i spelet på ett helt annat sätt än mot Bulgarien. Steget var rappt och fysiken fanns där igen.

– Klart jag kunde ha gjort mål. Båda avsluten slickade väl stolpen men fullträffarna kommer nog. Jag är inte orolig, säger Pukki.

Irland var rätt beskedligt i Dublin men spelade på en helt annan nivå nu, trots att coronaviruset tvingade tränare Stephen Kenny att möblera om i truppen rätt rejält. Irländarna hade läst på och taktiken där man pressade Joona Toivio och Glen Kamara gjorde att Finland stundtals fick problem i uppspelsfasen.

Irland hade en riktigt bra period i början av andra halvlek och ledningsmålet hängde i luften. Enda Stevens hade en vacker lyftning i ribban och Matt Doherty en kanon tätt utanför.

Men så brast det i kommunikationen mellan meriterade och rutinerade målvakten Darren Randolph och uteförsvaret. Pukki snappade upp den slarviga insparken, avancerade och slog in bollen framför mål där en viss Jensen var framme och satte matchens enda mål.

– Teemus mål helt och hållet. Otroligt bra jobbat av honom, säger Jensen.

– Jag tror inte att deras målvakt räknade med att jag skulle pressa så högt. Men jag såg chansen, fick bollen och så blev det mål, säger Pukki.

Segern innebär alltså att Finland säkrat en plats i division B i nästa upplaga av Nations League. Till och med division A är möjligt och gruppsegern finns i allra högsta grad inom räckhåll.

– Aptiten växer i takt med segrarna, säger Kanervas vars landslagståg tuffar på.

Ett tåg som inte visar några tecken alls på att tappa fart.

Grupp 4:

Finland-Irland (0-0)

Mål: 67 min Fredrik Jensen 1-0.

Finland: Hradecky; Granlund (86 min Raitala), Arajuuri, Toivio, Uronen; Soiri (46 min Niskanen), Sparv, Kamara (75 min Schüller), Taylor; Jensen (86 min Kauko), Pukki (80 min Pohjanpalo).

Publik: 7900

Tabellen före sena matchen Bulgarien-Wales

Finland 4 2 0 1 4- 1 9

Wales 3 2 1 0 2- 0 7

Irland 4 0 2 2 1- 3 2

Bulgarien 3 0 1 2 1- 4 1

Finlands återstående matcher:

15.11: Bulgarien-Finland

18.11: Wales-Finland