Borgåskyttarna får i dag sin dom

Rättegången mot bröderna inleddes i början av september. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I dag kommer tingsrätten med beslut i fallet med skottlossningen mot poliser i Borgå och Birkaland i augusti i fjol.

Östra Nylands tingsrätt ger på fredagen en dom eller en mellandom i fallet med fjolårets polisskjutningar i Borgå och Tavastland.

Mellandom om tingsrätten beslutat att de åtalade bröderna ska genomgå rättspsykiatrisk undersökningen, vilket de själva har motsatt sig, och dom om ett sådant beslut inte har fattats.

Två bröder, Raymond Granholm och Richard Granholm, står åtalade för 13 mordförsök. Dessutom åtalas de för skjutvapenbrott, förberedelse till grovt rån, grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, framkallande av fara och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Bröderna bestrider alla mordförsök. Däremot erkänner de att de har gjort sig skyldiga till framkallande av fara, grov misshandel och grovt rån. De förnekar att de skulle ha tagit gisslan eller planerat rånet på förhand.

Åklagarna yrkar på 13 års fängelse.

Läs också: Brödernas motiv till polisskjutningarna förblir oklart

Det var i augusti 2019 som två poliser svarade på ett rutinlarm om ett egendomsbrott på Ölstens industriområde i Borgå. När de kom till platsen besköts de av de två männen. Poliserna skadades, den ena allvarligare än den andra. Efter skottlossningen flydde männen. Nästa dag kunde männen gripas efter en intensiv biljakt. Under biljakten avlossades flera skott mot polisens fordon.

Rättegången mot bröderna inleddes i början av september.

Rättelse: Artikeln innehöll tidigare uppgifter om att tingsrättens dom skulle vara slutlig.