Borgåsimmare trimmade formen på sydligare breddgrader – se video

BRA FÖRHÅLLANDEN. Borgå simmares William Fagerstedt har gjort en kanonsäsong. Fristilsspecialisten hörde till föreningens sjutton unga elitsimmare som förra veckan slipade formen på träningsläger på Cypern. Bild: BS-PU

Sjutton ungdomar från simföreningen BS-PU tillbringade största delen av förra veckan i bassängen. Träningsplatsen var ändå en annan än de vanliga 25-metersbanorna i Borgå simhall: formen trimmades i utebassäng i cypriotiska Limassol.

Formen pekar uppåt för Borgå simmare – både för föreningen och för de enskilda adepterna. Trenden har varit positiv sedan Kim Sandberg tog över som cheftränare i fjol, och nu är han inne på sin andra säsong vid rodret. Licenssimmarna har ökat i antal, och verksamheten har organiserats om så att de mer tävlingsinriktade simmarna tränar i egna grupper.

Redan i några års tid har föreningens unga elitsimmare avrundat vintersäsongen med ett träningsläger på sydligare breddgrader i maj. På Cypern har BS-PU funnit idealiska träningsförhållanden och i år åkte sjutton simmare ur föreningens yngre garde till Limassol för en veckas intensivträning.

– Elva träningspass hann vi med under veckan och toppsimmarna kom upp till sträckor på 75 simmade kilometer. De kortaste träningspassen gick på 5 kilometer och de längsta på 10 kilometer, säger Kim Sandberg. Det blev mycket simmat sett till mängden kilometer, men träningen var också effektiv. Hela gänget avverkade också några riktigt tuffa pass.

Sammanlagt hann man med cirka 22 timmar simning i femtio meters utebassäng. Bassängen låg ett stenkast från stranden ifall någon ville ta en extra simtur i Medelhavet – utöver de sammanlagt cirka 1 000 kilometrarna som de unga adepterna avverkade i bassängmiljö.

Lyckat läger

För första gången hade man också en fysioterapeut, Eikka Vuorikari, med på resan. Fördelen med att ha en fysioterapeut med på lägret var uppenbar: han kunde bland annat tejpa ömmande muskler och lära ut rätt rörelsemönster under torrträningspassen.

Minst lika viktigt var Vuorikaris kvällsprogram för simmarna. Han ledde kroppsvårdsessioner för att bevara de unga simmarnas rörlighet samt för att främja deras återhämtning.

– Lägret var lyckat på alla sätt. Alla hölls friska och ingen råkade ut för några större problem. Säkert hjälpte det att vi hade Eikka med oss, simmarna hade mindre problem med hälsan än under tidigare år, säger Kim Sandberg.

Säsongen för de unga Borgåsimmarna fortsätter med ett par tävlingar i slutet av maj, den 25 och den 30 maj. Efter det tar man sikte på stortävlingarna som ordnas på försommaren: åldersklassmästerskapen på lång bana simmas i Björneborg i mitten av juni medan FM avgörs i Alberga i Esbo sista helgen i juni.

Mer läsning