Borgås Matkahuolto får ombudsföretagare

FÖRETAG. Matkahuolto letar efter någon som kan ta över verksamheten vid Borgå torg. Bild: Max Nyberg

Matkahuolto letar efter en lämplig företagare för att ta över verksamheten vid torget i Borgå. Det betyder samarbetsförhandlingar.

Jarmo Oksaharju, vd på Matkahuolto, säger att man för tillfället har en rad företagare som är intresserade att ta över verksamheten i paket- och biljettföretagets lokaler vid torget i Borgå. Processen har precis kommit i gång, och han räknar med att saker och ting borde klarna före sommaren.

Nu pågår också en namninsamling för att bevara Matkahuolto.

Större process

Förändringen är en del av Matkahuoltos strategi, där man nu redan har ombudsverksamhet på 340 ställen. Dessutom sköter 500 k-butiker och 200 R-kiosker företagets verksamhet. Själv har Matkahuolto egen verksamhet på ungefär 30 orter.

– Nu ser vi om en ombudsföretagare kunde sköta enheten i Borgå samarbete med oss, säger Oksaharju.

Processen innebär att man har inlett samarbetsförhandlingar med personalen som består av sju personer. Huruvida de får fortsätta jobba beror på den kommande företagaren, men Oksaharju uppger att lagen utgår ifrån att de övergår till den nya arbetsgivaren när bytet äger rum.

– Därefter är det möjligt att den nya företagaren har egna planer och behöver se över verksamheten.

Oksaharju vill inte säga för mycket om vem som eventuellt kunde ta över, men i princip kan det vara allt från någon utomstående till någon från personalen som ser en affärsmöjlighet.

Allmänna förändringar

Processen att överföra verksamheten till ombudsföretagare har med allmänna förändringar att göra, och påminner mycket om det som Matkahuoltos konkurrenter sysslar med. Oksaharju uppger att kundbeteendet förändrats mycket under de senaste åren. Få köper bussbiljetter vid servicedisken, och allt färre köper biljetten från chauffören. Mycket har flyttat över till nätet.

– Digitaliseringen medför förändringar. Bland annat får man billigare biljetter på nätet, och därför köper allt färre sin biljet på bussen.

Matkahuolto äger byggnaden som ligger vid Borgå torg, medan själva marken ägs av Borgå stad. Hyreskontraktet går ut 2022. Oksaharju försäkrar också att verksamheten inte försvinner någonstans.

– Vi kommer finnas kvar där och servicen kommer bestå.