Borgåroddare gjorde fin insats i Sulkava

Nesteen soutajats damer tog hem vinsten i det 58 kilometer långa kyrkbåtsloppet (med tiden 4.53.09) i Sulkava-rodden som gick av stapeln under förra veckoslutet.

Nesteen soutajats herrar kom in på en åttondeplats (med tiden 4.25.22) i fredagens nattrodd med kyrkbåtar. Borgålaget Airoihin sekoajat kom på 13:e plats i samma klass. Också damlaget Porvoon Flikat visade upp en god prestation när de kom i mål på lite över fem timmar. Laget hade siktat på att klara av 58-kilometerssträckan på under fem timmar.

I växelrodden tog Carita Tillander från Sibbo Tapio Makkonen från Vanda hem silvermedaljen med tiden 7.05.00. Växelrodd innebär att den ena ror medan den andra paddlar. Man byter roller under hela 60-kilometerssträckan.

Tillander har 32 Sulkava-lopp bakom sig medan Makkonen deltog för första gången.

– Vi är mycket nöjda med vår prestation. Det var också första gången jag deltog i växelrodden. Under tidigare år har jag deltagit i kyrkbåtsloppet, säger Tillander.

Det 60 kilometer långa loppet bjuder på en hel del utmaningar. Tillander reflekterar över vad som kunde ha gått bättre.

– Jag gjorde ett ganska stort misstag när jag tog drickpaus i samband med att vi böt roller. Om jag skulle ha väntat med att dricka medan jag paddlade skulle båten inte ha saktat in. Att få båten i rörelse igen kräver både tid och möda, säger Tillander.

Tillander var imponerad av sin roddpartner Makkonen, som inte har någon längre erfarenhet av grenen.

– Han har mycket god styrka men han riskerade att ro lite för hårt i början av loppet. Jag fick honom att spara på krafterna och loppet gick bra ända till slut.

Omkring 8 000 personer deltar Sulkava-rodden varje år. Evenemanget brukar också locka till sig omkring 20 000 sommargäster.

Mer läsning