Borgåpappan som knivhögg sin dotter dömdes för mord

Franska Nicolas Mathieu Cherchel, även känd som Borgåpappan, har blivit dömd till livstids fängelse för mordet av sin egen dotter. Foto: Henri Forss/SPT Bild: SPT/Henri Forss

Knivhuggningen som krävde en 3-årig flickas liv i Borgå var sällsynt grym, anser tingsrätten. Nicolas Mathieu Cherchel döms till livstids fängelse för mord.

Östra Nylands tingsrätt har dömt den så kallade Borgåpappan till livstids fängelse för mord. Nicolas Mathieu Cherchel, 38 år, knivhögg sin 3-åriga dotter tre gånger i en lekpark i Borgå den 13 november 2017.

Cherchels försvar hävdade att dådet inte var planerat och att Cherchel skulle dömas för dråp. Tingsrätten ansåg ändå att det är bevisat att Cherchel planerade att döda flickan och att dådet därtill var sällsynt grymt.

Det som talade för att dådet var planerat var att Cherchel hade en kniv med sig. För grymheten talar tillvägagångssättet samt att offret var hans egen dotter, som hade all anledning att lita på honom.

Förutom mord stod Cherchel åtalad för misshandel, hemfridsbrott, bortförande av barn och olaga hot. Även här blev han fälld på alla punkter.

Tingsrätten ålade Cherchel att betala skadestånd till flickans mamma. Det sammanlagda skadeståndet uppgår till drygt 47 000 euro, varav 25 000 för psykiskt lidande. I finländska förhållanden ska det betraktas som en sällsynt stor summa.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var Cherchel tillräknelig när mordet ägde rum. Därmed kommer han att avtjäna straffet i fängelset.

Dagen efter fars dag

Det tragiska mordet ägde rum dagen efter fars dag. Cherchel tog flickan av mamman, mot mammans vilja, utanför deras hem när de var på väg till dagiset tidigt på morgonen.

Cherchel och flickan gick till en nära belägen lekpark medan mamman och några av hennes grannar följde efter honom och försökte övertala honom att återlämna flickan till mamman.

På vägen till lekparken larmade mamman polisen. När polisen kom till lekparken plockade Cherchel fram en kniv ur en axelväska och knivhögg flickan tre gånger.

Dådet föregicks av en våldsam vårdnadstvist som började efter parets skilsmässa i januari 2017. Paret träffades i Frankrike 2007 och flyttade till Finland 2011.

I rätten berättade mamman att Cherchel hade ett enormt kontrollbehov. Bland annat krävde han att hela tiden få veta var mamman och dottern befann sig.

Cherchel hotade även att döda mamman och flickan om mamman fick vårdnaden av flickan. Enligt mamman var Cherchels motiv för mordet hämnd. Om inte han fick flickan skulle ingen annan heller få henne.

Cherchel, som är fransk medborgare och kommer från Karibien, har tidigare blivit dömd för misshandel av sin andra dotter. Andra dottern blev sedermera omhändertagen av myndigheterna.

Mordrättegången ägde rum på Östra Nylands tingsrätt i Borgå i början av juni.