Borgåpappan överklagar morddomen

RÄTTEGÅNG. Pappan dömdes till livstids fängelse för dådet. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Om hovrätten tar upp ärendet kommer fallet att behandlas på nytt. Under behandlingen i tingsrätten erkände pappan dråp, men bestred mord.

Pappan som dömdes för mordet av sin 3-åriga dotter i november i fjol överklagar domen till hovrätten, enligt nyhetsbyrån STT. Östra Nylands tingsrätt dömde Nicolas Mathieu Cherchel till livstids fängelse för dådet i slutet av juni.

Enligt Cherchel var dådet inte planerat. Tingsrätten ansåg ändå att det fanns tillräckligt med bevis för att dådet var uppsåtligt och att det därtill måste anses som sällsynt grymt – två av kriterierna för mord.

Förutom mord dömdes Cherchel för misshandel, hemfridsbrott, bortförande av barn och olaga hot. Han ålades att betala skadestånd till flickans mamma på över 47 000 euro.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var mannen tillräknelig vid tidpunkten för brottet. Dådet föregicks av en lång och våldsam vårdnadstvist, som slutade med att mamman tilldelades ensam vårdnad av barnet.

Ifall hovrätten beviljar besvärstillstånd kommer fallet att behandlas på nytt. Ifall besvärstillstånd inte beviljas vinner tingsrättens dom laga kraft.

Mer läsning