Borgåloppet skjuts upp på grund av coronaläget

STÄLLS IN. Cykelklassikern Borgåloppet ställs in på grund av coronasituationen. Bilden är från Borgåloppet 2014. Bild: Ksf-arkiv/Andreas Sjöblom

Det traditionella Borgåloppet trampas inte i under första veckoslutet i juni som planerat. Coronaepidemin gör att Akilles cykelsektion inte ser det som tryggt att arrangera loppet, en halvmesyr upplevs heller inte som värdig.

Borgåloppet brukar beskrivas om Finlands tuffaste cykeltävling och har sedan starten 1926 lockat ett internationellt startfält till Borgå. Tävlingen har trampats 91 gånger sedan dess och enbart under krigsåren 1942–1944 har loppet ställts in.

Förutom nu det vill säga.

Coronaepidemin med smittorisk, resebegränsningar och rekommendationer om folksamlingar fick Akilles cykelsektion att skjuta upp årets Borgålopp. Samma gäller för Ole Wackströms minneslopp som brukar köras samma veckoslut.

– Vi funderade på att skjuta upp tävlingarna till augusti eller september men till slut gav vi upp också den tanken. Det är helt enkelt för svårt, eller rentav omöjligt, att ordna en internationell tävling med rådande begränsningar, säger tävlingsledaren Mathias Hannus i ett pressmeddelande.

Cykelsektionens ordförande Ari Långsjö konstaterar att det är bättre att vända blickarna mot nästa år och hoppas att omständigheterna är gynnsammare då, och att Borgåloppet kan köras i vanlig ordning i juni.

Att sommarens storlopp på hemmaplan ställs in ser Långsjö som speciellt synd också med tanke på föreningens egna cyklister.

– Akilles har en mycket stark grupp cyklister den här säsongen. De har tränat bra och har redan länge väntat på att tävlingssäsongen ska dra i gång. Det är synd att de egna "klassikerna" nu uteblir, säger han.

Akilles cykelsektion överväger att ordna en nationell tävling mot slutet av sommaren, beroende på hur coronasituationen framskrider.

Mer läsning