Borgåkock till final med fylld sik

PRECISION. Niko Lehto, kock på Bistro Sinne i Borgå, är en av åtta finalister i tävlingen Årets kock 2017. Bild: Emilia Kangasluoma

Niko Lehto, köksmästare på Bistro Sinne i Borgå, är en av finalisterna i tävlingen Årets kock 2017. I tävlingsportionen kombinerar han "matfilosofi och fantasi".

Halstrad sik fylld med rökt strömming, potatis kryddad med dill och gräddfil, jordärtskocka tillredd i maltsirap, puré på jordärtskocka kryddad med kräft- och strömmingsrom samt sås på kräftor. Det är portionen som tog köksmästaren Niko Lehtos till final i tävlingen Årets kock 2017.

Lehto, som till vardags hittas i Bistro Sinnes kök i Borgå, är en av sammanlagt åtta finalister som tävlar om titeln som årets kock. Odling, vildmat och närproducerat inspirerar Niko Lehto i köket, och som en av sina styrkor ser han fantasin. I tävlingen litade Korsobon Lehto på håvor ur mark och hav.

Semifinalisterna i kocktävlingen, som i helgen begicks i dagarna två i anslutning till resemässan i Helsingfors, hade som uppgift att skapa en modern portion som lyfter fram inhemska råvaror som hyllar det hundraåriga Finland.

– Den stora variationen på portionerna visar att det finnas massor av utmärkt och inspirerande råvaror i Finland, säger tävlingens huvuddomare Henry Tikkanen.

Enligt Tikkanen är det ingen lätt uppgift att jämföra portioner som är väldigt olika varandra, och menar att kvalitetsskillnaderna närmast kan bedömas via råvarornas struktur och smakvärld. På semifinalisternas tallrikar syntes den finländska råvaruvärlden bland annat som mandelpotatis, rotfrukter, ren, lingon, svamp och inhemsk fisk. Dessutom bjöds smakjuryn till exempel på en kalakukko i ny skepnad.

Tävlingen Årets kock ordnas av organisationen Elo, som har som uppgift att främja finländsk matkultur. I helgen tävlade också servitörer om en finalplats i tävlingen Årets servitör 2017.

Finalen i tävlingen Årets kock 2017 går av stapeln i april i anslutning till Rafla-mässan i Perunka.

Åtta finalister gör upp om titeln i april.

Finalisterna är (namn följt av restaurang) Mattias Åhman, Bhoga, Göteborg, Teemu Boman, Finnjävel, Helsingfors, Niko Lehto, Bistro Sinne, Borgå, Pauli Ojala, Ravintola Savoy, Helsingfors, Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsingfors, Kozeen Shiwan, Ask, Helsingfors, Joonas Kyllönen, Cafe Huvila, Helsingfors och Ville Leminen, Smör, Åbo.